Η ονομασία «Άνω Μακεδονία» (Upper Macedonia) η τελική πρόταση

Η ονομασία «Upper Macedonia» (Άνω Μακεδονία) φέρεται να είναι η τελική πρόταση της κυβέρνησης των Σκοπίων, σύμφωνα τα σκοπιανά Μέσα Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Vecher» η γλώσσα θα είναι «μακεδονικά», η οποία θα εντάσσεται επισήμως στην οικογένεια των σλαβικών.

Την ίδια ώρα, το ενημερωτικό βουλγαρικό site euscoop που επικαλείται τις ίδιες πληροφορίες, οι Αρχές των Σκοπίων ούτε τις διαψεύδουν, αλλά ούτε και επιβεβαιώνουν.

Συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ την Πέμπτη στην Οχρίδα

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια για την ονομασία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας – Σκοπίων, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα έχουν νέα συνάντηση αύριο, Πέμπτη, στην Οχρίδα.

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα

«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές». τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς για το Σκοπιανό, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις», είπε ο Έλληνας υπουργός.

«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», απάντησε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς. Η Σερβία, όπως είπε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό της όνομα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.

πηγη

Σχετικές δημοσιεύσεις