EKTAKTO > O Kαραμανλής ενημερώθηκε για πρόωρες εκλογές!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Κι ενώ η Οικονομία καταρρέει ο Κώστας Καραμανλής έχει ενημέρωση για πρόωρες εκλογές και ξεκινάει περιοδεία στη Θράκη. Οι καραμανλικοί πιστεύουν ότι ο Μητσοτάκης δεν θα πάρει αυτοδυναμία και πως θα έχει την τύχη του Αργεντίνου Προέδρου Ντε Λα Ρούα που εγκατέλειψε το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο. Γι΄αυτό το σενάριο της επόμενης μέρας κάνουν ήδη τις ετοιμασίες τους για την διεκδίκηση εκ νέου της ηγεσίας της ΝΔ.

Ο Καραμανλής όπως όλα δείχνουν θα βρεθεί απέναντι στους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Μπακογιάννη. Στο μεταξύ τα μαύρα μαντάτα από την Κομισιόν επισκιάζουν τις εξαγγελίες Τσίπρα: Ανάπτυξη 1,9% του ΑΕΠ φέτος και 2,3% το 2019 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της που ανακοίνωσε.

Η βύθιση των προβλέψεων είναι απότομη καθώς μόλις πριν από λίγους μήνες η Κομισιόν, στις χειμερινές της προβλέψεις, προέβλεπε ανάπτυξη 2.5% του ΑΕΠ για τη χρονιά που διανύουμε.

Το 2017 έκλεισε τελικά με ανάπτυξη μόλις 1,4% έναντι αρχικών προβλέψεων για ανάπτυξη 3,1% από την πλευρά της Κομισιόν που σταδιακά ψαλιδίστηκαν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα ανέλθει σε 3,7% του ΑΕΠ, πάνω από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ και θα παραμείνει το ίδιο και για το 2019. Παράλληλα προβλέπει πτώση της ανεργίας από 21,5% το 2017 σε 20,1% φέτος και 18,4% το 2019.

H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΙΩΠΗΛΟΥ

O πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ξεκινάει αιφνίδια περιοδεία στη Θράκη. Συγκεκριμένα, αναμένεται να βρεθεί από αύριο Παρασκευή μέχρι την Κυριακή στον Εβρο, επισκεπτόμενος κατά σειρά και τους τρεις νομούς (Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης) της ακριτικής περιοχής.

Επισήμως, η επίσκεψη χαρακτηρίζεται «ιδιωτική». Επί της ουσίας όμως έχει στοιχεία περιοδείας με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, αφού πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Ειδικά δε στη Θράκη, κυριαρχεί το θέμα της κράτησης των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στις φυλακές της Αδριανούπολης, αλλά και η μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών στα χερσαία σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας.

Χωρίς να είναι γνωστό το ακριβές πρόγραμμά του (είναι και εχέμυθος), ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να θεωρείται βέβαιο (γράφει στο ρεπορτάζ του ο Σταύρος Παπαντωνίου στην Καθημερινή) πως την Παρασκευή θα βρεθεί στον νομό Εβρου, με τις πληροφορίες να λένε πως θα επισκεφθεί την περιοχή Δαδιά, που περιλαμβάνει περιοχές Natura. Το Σάββατο θα ακολουθήσει ο νομός Ροδόπης και, τέλος, την Κυριακή, η Ξάνθη. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τους κ. Ευρ. Στυλιανίδη και Αλ. Κοντό, που αμφότεροι είχαν υπουργικό χαρτοφυλάκιο κατά την πενταετία 2004-09.

Πηγές (που αναβλύζουν) πέριξ του πρώην πρωθυπουργού επιβεβαίωναν πως η επίσκεψη αν και ιδιωτική έχει πολιτικό χαρακτήρα, καθώς «το ενδιαφέρον του Καραμανλή για τη Θράκη υπήρξε βασικό στοιχείο της περιόδου της πρωθυπουργίας του». Χαρακτηριστικά, σημείωναν στην «Κ» μία σειρά από μέτρα που είχαν στόχο την αναβάθμιση της ευαίσθητης εθνικά περιοχής, όπως την πολιτική της «ισοπολιτείας και ισονομίας» που προέβλεπε ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως θρησκείας με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας. Παράλληλα, η ένωση Ιωαννίνων – Αλεξανδρούπολης μέσω Εγνατίας Οδού και η ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων προς τα βουλγαρικά σύνορα υπήρξαν δύο έργα προς την ίδια κατεύθυνση, στην προσπάθεια «να καταστεί η Θράκη διεθνής ενεργειακός κόμβος». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν στην εξίσωση την επέκταση των πανεπιστημιακών σχολών και στους τρεις νομούς μέσω της οποίας «επιτεύχθηκε η δημογραφική αναβάθμιση της περιοχής».

Τέλος, τονίζεται πως η επίσκεψη έχει προφανώς και τον χαρακτήρα συσπείρωσης στην περιοχή του Εβρου «υπέρ παρατάξεως και Κ. Μητσοτάκη», καθώς στις τελευταίες εκλογές η Ν.Δ. τερμάτισε δεύτερη στους δύο από τους τρεις νομούς.

πηγή πληροφοριών

Σχετικές δημοσιεύσεις