Εκτακτη Ειδηση Η κυβέρνηση κρατικοποιεί τον ΑΚΤΩΡΑ, επίθεση στον Μαρινάκη

Eτοιμος να κρατικοποιήσει τον ΑΚΤΩΡΑ είναι ο Σύριζα καθώς το μακελειό μεταξύ των μετόχων της εταιρίας προκαλεί κραδασμούς στο τραπεζικό σύστημα. Στο μεταξύ όπως παραδέχθηκε ο κ. Δημήτρης Κούτρας σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Καθημερινή “στο εξωτερικό η εταιρία έχει παθητικό ενώ ο κύκλος εργασιών μας από τα έργα στην Ελλάδα είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι, μετά και τη διαφαινόμενη συρρίκνωση της αγοράς, να διατηρηθεί σε ένα επίπεδο της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ ετησίως»

Με απλά λόγια τα λεφτά έρχονται κυρίως από τα δημόσια έργα που παίρνει ο Ομιλος «Ελλάκτωρ» από το εκάστοτε γκουβέρνο. Ο Τσίπρας λοιπόν ακολουθώντας τις συμβουλές Καραμανλή-Παυλόπουλου ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει την εταιρία, όπως έκανε ο εθνάρχης με τις επιχειρήσεις του Ανδρεάδη και την Ολυμπιακή του Ωνάση. Μην απορήσετε αν επικεφαλής του Ομίλου «Ελλάκτωρ» αναλάβει ο Σπίρτζης!


Στο μεταξύ ο Δημήτρης Κούτρας εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, τον οποίο προτείνει η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση για τη θέση του προέδρου στο νέο ΔΣ.«Ο όμιλος Ελλάκτωρ θα συνεχίσει απερίσπαστος το έργο του, που έφερε την εταιρία στην κορυφαία κατάταξη του κλάδου στην Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψουμε σε ανθρώπους που συνέδεσαν το όνομά τους με την χρεοκοπία της χώρας, να οδηγήσουν στον ίδιο δρόμο τον όμιλο Ελλάκτωρ, τους 23.000 μετόχους του και τους 10.000 εργαζόμενους”, δήλωσε ο κ. Κούτρας
απαντώντας ουσιαστικά σε δηλώσεις του κ. Προβόπουλου στο Βloomberg.

Ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε στο Bloomberg πως απαιτείται αλλαγή στο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης της Ελλάκτωρ ώστε «να μην καταδικαστεί η εταιρεία σε πολυετή στασιμότητα”.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε, επίσης, πως οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι απαραίτητες ώστε να σταματήσει να λειτουργεί ο όμιλος Ελλάκτωρ «με τα παλιομοδίτικα κριτήρια που αντιστοιχούν στις οικογενειακές δομές”.

Γεγονός είναι ότι ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης δεν έκανε κανένα προσωπικό σχόλιο κατά του Κούτρα αλλά ένα γενικό σχόλιο που δικαιούται να το κάνει από τη στιγμή που  οι μέτοχοι – μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι σε σφοδρότατη σύγκρουση.

Βέβαια αυτά που είπε ο κ. Προβόπουλος είναι αυτά που υποστηρίζουν και οι 4 συστημικές τράπεζες στις οποίες ο δανεισμός του Ελλάκτωρα υπερβαίνει το 1 δις και αυτές τις επισημάνσεις  βεβαίως ο κ. Κούτρας οφείλει να το γνωρίζει.

(Εδώ θα πατήσει ο Τσίπρας για να κρατικοποιήσει το μαγαζί.)

Βέβαια είναι απορίας αξιον πως ο κ. Κούτρας συνδέει τον κ. Προβόπουλο με την χρεοκοπία της χώρας όταν επί εποχής Προβόπουλου στην ΤτΕ συγχωνεύθηκαν 18 τράπεζες και διασώθηκε το σύστημα από την κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών , ένω την ίδια ωρα γινίταν πάρτι δισεκατομμυρίων στα δημόσια έργα.

Εξίσου συναρπαστική είναι και η σύγκρουση της κυβέρνησης με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο του Νίκου Παππά.

«Ο πρωθυπουργός ως πιο ψύχραιμος από όλους, είναι αυτός που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και την κρίση. Είναι σαφές το τι γίνεται εδώ πέρα, με μια αντιπολίτευση που άγεται και φέρεται από μια ακροδεξιά ομάδα που έχει κατισχύσει και χορεύει στον ρυθμό συγκεκριμένων συμφερόντων» σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική σκακιέρα, μετά και την απομάκρυνση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργο Λαζαρίδη.

Ο κ. Παππάς είπε ότι δεν θεωρεί ότι κομίζεται κάτι καινούργιο στον πολιτικό διάλογο και τη δημοσιογραφία, σημειώνοντας ότι όλοι έχουν δει «τον συγκεκριμένο επιχειρηματία να μιλάει για χούντα που πέφτει σε δυο μήνες». Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ τόνισε ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική πλειοψηφία έχει δει ξανά παρόμοιους μηχανισμούς και όσοι απεργάζονται τέτοια σενάρια γνωρίζουν λίγα από πολιτική. «Και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό και να πω ότι ήδη προκαλεί κύματα συσπείρωσης σε αυτούς που παρακολουθούν αυτή την κυβέρνηση και θέλουν να τα καταφέρει» τόνισε ο Ν. Παππάς.

Μιλώντας για τον κ. Λαζαρίδη, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής ο οποίος κατακεραύνωνε την πρόταση της ΝΔ στη συζήτηση της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση, τώρα επικαλείται το Μακεδονικό, τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ έλεγαν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. Μπορεί όλος ο κόσμος να βγάλει τα συμπεράσματά του, είπε ο υπουργός, καλώντας όλους όσοι διατυπώνουν λόγο στη δημόσια σφαίρα να είναι πιο προσεκτικοί. «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η χώρα ξεμπλέκει από τα προγράμματα και αυτό σε κάποιους δεν αρέσει, δεν το αντέχουν και λειτουργούν με τρόπο προς το συμφέρον τους. Αυτό σύντομα θα αποδειχθεί ότι δεν λειτουργεί» επισήμανε ο Ν. Παππάς.«Σε κάθε περίπτωση», συνέχισε ο υπουργός, «ο κόσμος δεν πρέπει να χάνει από την ορατότητά του το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Τα θετικά νέα για την οικονομία πυκνώνουν, το πρόγραμμα των ελαφρύνσεων γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένο, οι δυνατότητες επιστροφής μερίσματος και ελάφρυνσης φόρων πιο καθαρές και αυτό είναι κάτι που συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα δυσκολεύονται να το αποδεχτούν. Ενδεικτικό είναι ότι αποφεύγουν κάθε συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση ζήτησε τη γνώμη του λαού με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι, κάτι το οποίο δεν έκαναν ούτε ο κ. Παπανδρέου, ούτε ο κ. Σαμαράς που έφεραν τα μνημόνια. «Είναι τομή στα πολιτικά πράγματα, κάτι που δεν μπορούν να συλλάβουν και υλοποιήσουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Η κυβέρνηση αυτή έχει εκλεγεί για να υλοποιήσει τη συμφωνία του 2015, να ασκήσει κοινωνική πολιτική, να πατάξει τη διαφθορά, να ρίξει την ανεργία κάτω από το 20%» ανέφερε.

πηγη

Σχετικές δημοσιεύσεις