ΤΩΡΑ Συμφώνησαν το όνομα στο Σκοπιανό; Πρωθυπουργικά διαγγέλματα σε Σκόπια και Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη και καθοριστική τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του ομόλογού του των Σκοπίων, Ζοραν Ζάεφ.

Όπως όλα δείχνουν, ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς υπήρξε συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αναγνωρίζεται η «μακεδονική γλώσσα», ενώ η τελική ονομασία θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, που ήταν και το πρόσωπο που επέλεξε το τελικό όνομα, θα προβεί στις 19:30 ώρα Ελλάδος σε διάγγελμα με θέμα την ανακοίνωση της συμφωνίας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Στις 6 μ.μ. ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για τις συνομιλίες του με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζητούν τις εκκρεμότητες για να κλείσει η συμφωνία

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι δύο πρωθυπουργοί επιχείρησαν να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το ονοματολογικό.

«Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο», ανέφερε νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ.

«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για μένα», ανέφερε σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ, εάν κλείσει η συμφωνία, θα γνωστοποιηθούν άμεσα όλες οι λεπτομέρειες και θα υπάρξει προγραμματισμός για το χρόνο και τον τόπο υπογραφής της.

«Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πως θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το που θα μπουν οι τελικές υπογραφές», πρόσθεσε.

«Είναι πολλά ονόματα στο τραπέζι»

Η τελική ονομασία ήταν επιλογή του κ. Ζάεφ, όπως αποκάλυψε ο κ. Κοτζιάς. Όμως, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πολλά ονόματα βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι.

«Βόρεια, Άνω, Νέα, Του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς, αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω», είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Πάντως, χθες, ο Νίκος Κοτζιάς είχε υποστηρίξει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχαν μείνει δύο ονόματα, το «Βόρεια Μακεδονία» («Severna Makedonija») και το «Άνω Μακεδονία» («Upper Macedonia»), ενώ πηγές από την ελληνική πλευρά θεωρούσαν ως πιθανότερο το πρώτο.

πηγη

Σχετικές δημοσιεύσεις