Εκτακτη Ειδηση Δημοσκοπική ΒΟΜΒΑ της “Ζούγκλας” δείχνει τον Τζήμερο να απειλεί το ΚΙΝΑΛ!

Aπίστευτο αλλά ενθαρρυντικό: O Θάνος Τζήμερος και η Δημιουργία Ξανά απειλούν το ασήμαντο ΚΙΝΑΛ της ανύπαρκτης Φώφης Γεννηματά.

Το «Κίνημα Αλλαγής» με ένα ισχνό 5,2% βρίσκεται στην 4η θέση ενώ η Δημιουργία Ξανά συγκεντρώνει το εντυπωσιακό 3,6%!

Η δημοσκοπική έρευνα που διεξήχθη από το zougla.gr προκειμένου να χαρτογραφηθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το τρέχον πολιτικό σκηνικό διήρκεσε από την 26η Ιουνίου έως τα μεσάνυκτα της Δευτέρας προς Τρίτη 3 Ιουλίου. Κατέγραψε, δηλαδή, τις εκτιμήσεις και τις προθέσεις του εκλογικού σώματος άνω των 17 ετών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν α) από τη συμφωνία για το Μακεδονικό, β) τη συμφωνία του Λουξεμβούργου (Eurogroup) για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης και γ) τις επιπτώσεις από τη διαχείριση των δύο παραπάνω ζητημάτων από την κυβέρνηση και τα κόμματα σε συνάρτηση με την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Δ) Κατέγραψε, επίσης, την πολιτική εικόνα μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή.Ερχόμαστε στον «πυρήνα» της διαδικτυακής δημοκοπικής έρευνας. Την Πρόθεση Ψήφου. Αν λοιπόν την επόμενη Κυριακή διεξάγονταν εκλογές, τότε η Νέα Δημοκρατία θα ερχόταν πρώτη με 28,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 21,9% . Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ή καλύτερα των δύο κομμάτων εξουσίας είναι της τάξεως του 6,2%. Η ψαλίδα μειώνεται και η Νέα Δημοκρατία δείχνει τάση συρρίκνωσης, ενώ αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει ιδιαίτερη αντοχή και μάλιστα σε αρνητική συγκυρία λόγω Μακεδονικού. Λόγω της ιδιαίτερης αυτής συγκυρίας την τρίτη θέση καταλαμβάνει με 9,1% η Χρυσή Αυγή, η οποία ενισχύεται από ψηφοφόρους που λογικά θα στρέφονταν στη Νέα Δημοκρατία, αλλά υπό τις υφιστάμενες συνθήκες κατευθύνονται σε πιο «αυθεντικά» ακραία δεξιά πολιτικά σχήματα.

Στην τέταρτη θέση το «Κίνημα Αλλαγής» με ένα ισχνό 5,2% για το πολιτικό momentum, αλλά ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του πολιτικού σχηματισμού μετά τις συγκρούσεις και τις πρόσφατες αποχωρήσεις.

Στην 5η θέση με ένα 3,9% το ΚΚΕ. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν, λοιπόν, πεντακομματική Βουλή.

Ωστόσο, η διασπορά της ψήφου στα υπόλοιπα μικρά κόμματα χαρτογραφεί χώρους εν πολλοίς αχαρτογράφητους, αφού η «Δημιουργία Ξανά» του Θάνου Τζήμερου με ένα απροσδόκητο 3,6% επανεμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις έπειτα από μακρά απουσία, ενώ εντυπωσιάζει το 3,1% του κόμματος «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, το οποίο συγκεντρώνει προτιμήσεις ψηφοφόρων που έχουν ενεργοποιηθεί λόγω αντίθεσης με τη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό. Το κόμμα αυτό περισσότερο από άλλα του ιδίου Υπερδεξιού χώρου παρουσιάζει δυναμική ακόμη και εισόδου στη Βουλή ή τουλάχιστον προϊδεάζει για πρωταγωνιστική δυναμική στη σύσταση ενός νέου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο αφορά στη διασπορά της «Αριστερής Ψήφου» εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου «Πλεύση Ελευθερίας» με 2,3%, προηγείται στις προτιμήσεις. Η «Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη δείχνει κόπωση με 0,8%, ενώ δυσκολία αντιμετωπίζει ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ένα 0,4%. Ωστόσο, αθροιστικά το ποσοστό της «Αριστερής Ψήφου» είναι της τάξεως του 3,5%, το οποίο για μία ικανή μερίδα αριστερών ψηφοφόρων θα κατευθυνόταν λογικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με ένα 2,4% εμφανίζεται στην έρευνα και καταγράφεται η «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη, ενός εκ των πρωταγωνιστών της προοπτικής ίδρυσης νέου δεξιού (υπερδεξιού) κόμματος.

Τέλος, η δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου και της αποχής κινείται γύρω από ένα 14,9%. Αυτή η δεξαμενή είναι σε θέση να αναδείξει νικητή στις επερχόμενες εκλογές (Πίνακας 20).

πηγη

Σχετικές δημοσιεύσεις