O Tσίπρας αιχμάλωτος του Ερντογάν;

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ως πότε; Ως πότε θα αντέξουν; Ως πότε θα αντέξεις Αλέξη Τσίπρα; Οι Τούρκοι για μια ακόμη φορά απέρριψαν το αίτημα της αποφυλάκισής τους. Την πέμπτη κατά σειρά. Οι δύο Ελληνες στρατιωτκοί κρατούνται από τις 2 Μαρτίου 2018 στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

O Eρντογάν παίζοντας επικίνδυνα με τη ζωή των δύο Ελλήνων μπορεί να αποδεχθεί καταλυτικός παράγοντας για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, όποτε κι αν γίνουν. Στην πραγματικότητα καρατώντας τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς αιχμαλώτους, στην πραγματικότητα κρατάει αιχμάλωτο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ερντογάν μπορεί να δώσει τους 180 βουλευτές στον Μητσοτάκη εάν ως την διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα δεν έχουν απελευθερωθεί οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί.

Κι αυτό παρά τις πιέσεις που δέχεται ο σουλτάνος τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Γερμανία για την απελευθέρωσή τους. Είναι παράδοξο να συμβαίνει αυτό ανάμεσα σε δύο μέλη του ΝΑΤΟ και να μην επεμβαίνουν τα υπόλοιπα. Κι αυτό παρά τα δις ευρώ που ξοδεύει η Ελλάδα για εξοπλισμούς που προέρχονται κατ΄εξοχήν από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Προφανώς η Τουρκία δαπανά περισσότερα δις για εξοπλιστικά γι΄αυτό και το δέος που νιώθουν η Μέρκελ και ο Τραμπ απέναντί του. Οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας έχουν δύο πολύ δυνατούς πελάτες διαχρονικά: Tην Ελλάδα και τη Τουρκία. Η Τουρκία πληρώνει απλά περισσότερα. Είναι καλύτερος πελάτης.

Ο Τσίπρας και ο Καμμένος έχουν ελάχιστες επιλογές: H να ανταλλάξουν τους 8 με τους 2 Ελληνες ή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να απαγάγουν κι εκείνες με τη σειρά τους Τούρκους στρατιωτικούς ή και πράκτορες που αλωνίζουν στη Θράκη.

Διαφορετικά κάθε μέρα που περνάει ο Τσίπρας δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος (στη κυριολεξία) όσο οι δύο παραμένουν στο έλεος του σουλτάνου.

Για το «δάσος» των εξοπλισμών το άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου που ακολουθεί (πρωτοδημοσιεύθηκε στο Eνικός) είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό:

Παρατήρηση 1η: Οι εξοπλισμοί σε ό,τι αφορά μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα είναι ενταγμένοι στους συνολικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Το ΝΑΤΟ – θυμίζουμε – είναι αυτό που πήρε «ίσες αποστάσεις» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου στα Ιμια και που η συμβολή του όσον αφορά την κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών από τον στρατό μιας συμμάχου χώρας, της Τουρκίας, ήταν η ακόλουθη δήλωση του γενικού γραμματέα του, του κ.Στόλτεμπεργκ: «Βρείτε τα»…

Παρατήρηση 2η: Οι εξοπλισμοί αποτελούν πεδίο ισχυρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη που διεκδικούν για τους μονοπωλιακούς τους ομίλους το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα της αγοράς και ανάλογα ασκούν πιέσεις στη διαμόρφωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων από τα κράτη – αγοραστές. Η Ελλάδα κάθε άλλο παρά κινείται έξω από τους οξύτατους ανταγωνισμούς μεταξύ των φίλων, εταίρων και συμμάχων μας που όταν μας δανείζουν (τοκογλυφικά πάντα) το κάνουν και για να αγοράζουμε τα όπλα τους.

Ορισμένες πλευρές αυτού του εξοπλιστικού «δάσους», για μια χώρα που υποτίθεται ότι οι συμμαχίες της (ΝΑΤΟ, ΕΕ) διασφαλίζουν τα σύνορά της, είναι οι παρακάτω:

Οι δαπάνες για εξοπλισμούς συνέβαλλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους: Στο τέλος του 2003 ο τότε υπουργός οικονομία Χριστοδουλάκης είχε παραδεχτεί: «τουλάχιστον 25 μονάδες (το ¼ του χρέους) οφείλονται στις δικαιολογημένες μεν αλλά ιδιαιτέρως αυξημένες αμυντικές δαπάνες».
Η Ελλάδα από 1974 μέχρι και σήμερα (στοιχεία 2014) εισάγει κατά μέσο όρο και σε ετήσια βάση:
Το 3,74% των όπλων που εξάγουν παγκοσμίως οι ΗΠΑ
Το 9,64% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γερμανία
Το 5,51% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γαλλία
Με άλλα λόγια, οι ελληνικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης:

Αγόρασαν από τις ΗΠΑ τα όπλα που αντιστοιχούν στο σύνολο της παραγωγής της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας για διάστημα πάνω από 16 μήνες.
Η Ελλάδα κάθε δέκα χρόνια αγοράζει το σύνολο της ετήσιας παραγωγής της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.
Η Ελλάδα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα αγόρασε το σύνολο της παραγωγής δύο ετών της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας.
3) Σύμφωνα με τα δεκαετή εξοπλιστικά προγράμματα, όπως είχαν αποφασιστεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις στο Συμβούλιο Άμυνας, προκύπτουν οι εξής δαπάνες:

27 δισ. ευρώ για την περίοδο 2006 – 2015
20 δισ. ευρώ για την περίοδο 1996 – 2005
4) Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη που εδρεύει στη Στοκχόλμη

Την περίοδο 2004 – 2009 η Ελλάδα ήταν 1η στην εισαγωγή συμβατικών όπλων
Μέχρι το 2003 η Ελλάδα ήταν 3η σε ευρωπαικό επίπεδο,
Στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα καταγράφηκε στην 5η θέση στις αγορές συμβατικών όπλων.
Είμαστε ο δεύτερος καλύτερος πελάτης όπλων της Γερμανίας, η οποία μας πουλάει το 31% των όπλων που αγοράζουμε
Η Ελλάδα καταγράφηκε ο τρίτος καλύτερος πελάτης όπλων της Γαλλίας, η οποία μας πουλάει το 24% των όπλων.
Το 24% των όπλων που αγοράζει η Ελλάδα έρχονται από τις ΗΠΑ.
Σημείωση: Την εποχή της ισχυρής Ελλάδας του Κ. Σημίτη η Ελλάδα ήταν πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ και δέκατη στις εισαγωγές όπλων από όλες τις χώρες του κόσμου!

5) Την περίοδο των Μνημονίων δεδομένου ότι η Ελλάδα πληρώνει σταθερά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της (σύμφωνα με τα συγχαρητήρια του ΝΑΤΟ) για εξοπλισμούς. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, μόνο μέσα στην μνημονιακή περίοδο της χρεοκοπίας και της κοινωνικής αποτελμάτωσης η Ελλάδα έχει καταβάλλει για όπλα πάνω από 30 δισ. ευρώ…

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις