Μόνο η STASI θα μπορούσε να βγάλει έναν χρεοκοπημένο μπατίρη σε capital controls στις αγορές

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Oχι, δεν είναι ο γραφικός Γιουνκέρ, ούτε ο ελαφρίσκιοτος Μοσκοβισί, ούτε καν ο εξαρτώμενος από τον σωματοφύλακά του Μακρόν που “κυβερνάνε” την Ευρώπη. Είναι μήπως η Μέρκελ; Ναι σε μαγάλο βαθμό η καιροσκόπος Μέρκελ κυβερνάει δια της μη επιλύσεως των προβλημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί “προβλήματα” και στη συνέχεια αγοράζει χρόνο πετώντας στο μέλλον το μπαλάκι της επίλυσής τους. Που έγκειται η όποια δύναμη της καιροσκόπου Μέρκελ;

Μα στην πανίσχυρη μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας της STASI. Oι πράκτορες της διαβόητης υπηρεσίας και οι απόγονοί τους εξακολουθούν ουσιαστικά να κυβερνάνε την Ευρώπη διά μέσω της καγκελαρίου. Οι πράκτορες που τώρα βρίσκονται (πάντα έτσι ήταν) στην υπηρεσία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το πανίσχυρο κράτος της STASI λοιπόν βοήθησε ώστε ένας χρεοκοπημένος αλκοολικός που βρίσκεται σε capital controls να εξέλθει (έλαβε εξιτήριο) “καθαρός” στις αγορές. Αυτή είναι η ιστορία της 21ης Αυγούστου και τατυτόχρονα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από συστάσεως της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί έτσι έπρεπε να γίνουν οι μπίζνες-προς όφελος δηλαδή συγεκριμένων εταιριών. Τι ρόλο έπαιξε η μυστική υπηρεσία της Γερμανίας στα μεγάλα έργα που έγιναν στην Ελλάδα στη διάρκεια της μεταπολίτευσης; Καταλυτικό θα λέγαμε. Μια χούφτα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στρατολογήθηκαν εν γνώσει τους ή εν αγνοία τους από τη STASI έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίησή τους. Με την “βοήθεια” της 17 ΝΟΕΜΒΡΗ που καθάριζε το τοπίο από τους ανταγωνιστές-πολιτικούς και επιχειρηματίες. Αυτά τα ζάπλουτα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με την περίτεχνα καμουφλαρισμένο πλούτο τους, μύησαν τους Συριζαίους στα μυστικά του Κώδικα Ντα Βίντσι.

Εκείνα τους έφεραν σε επαφή με τους πράκτορες της STASI που ασκούσαν επιρροή στην Μέρκελ για να μπορέσει να φθάσει ο Σύριζα ως εδώ. Ποιος το 2015 περίμενε ότι το μπουλούκι των Συριζαίων κατσιαπλιάδων θα κατάφερνε να γίνει η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση; Κανείς! Εκτός φυσικά από εκείνους που γνώριζαν προσωπικά, επιχειρηματικά και οικογενειακά μυστικά των πολιτικών τους αντιπάλων και των αντιπάλων επιχειρηματιών.

Ποιος θα μπορούσε να βγάζει έναν μετά τον άλλον εκτός κυκλοφορίας τους πολιτικούς αντιπάλους του Τσίπρα παρά μόνο εκείνοι (οι μυστικές υπηρεσίες) που είχαν καταγράψει ακόμη και τους παιδόφιλους φίλους κορυφαίων πολιτικών; Ακούγεται σαν σενάριο συνομωσίας, ε; Ποιος σας είπε ότι η διακυβέρνηση του πλανήτη είναι αυτό που φαίνεται;

Διαβάστε κι αυτό της τελευταίας στιγμής από τον Economist>

’Ερασιτεχνική ομάδα πρώην κομμουνιστών και καθηγητών που ανήλθαν στην εξουσία από τους απελπισμένους ψηφοφόρους’’ χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ το βρετανικό περιοδικό Economist σε αφιέρωμά του για την ελληνική οκταετή κρίση.

Τονίζει πάντως, ότι “υπάρχουν πράγματι ενδείξεις ανάκαμψης στην Ελλάδα, κυρίως από τον μεγάλο αριθμό τουριστών που συρρέει στα ελληνικά νησιά, ωστόσο οι πληγές παραμένουν παντού”, αναφέρει o Economist.

“Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά”, επισημαίνει, ότι “μετά από τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων και τη σχεδόν 25% υποχώρηση του ΑΕΠ από το 2008, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει πλέον για ‘success story‘”.

Προσθέτει δε, ότι τώρα που η Ελλάδα έχει απομείνει με ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αδύναμα θεσμικά όργανα και άθλια δημογραφικά στοιχεία, θα πρέπει να πετυχαίνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Με αφορμή την επικείμενη έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και με αναφορές στις δηλώσεις του τότε Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, όταν η κρίση ξεκινούσε και εκείνος έκανε λόγο για μια νέα Οδύσσεια, το βρετανικό περιοδικό εκτιμά ότι θα ήταν ωραία να νομίζει κανείς ότι οι περιπέτειες της Ελλάδας θα έχουν παρόμοια κατάληξη με αυτή του Οδυσσέα. Οι προβλέψεις του Γιώργου Παπανδρέου ήταν λανθασμένες και αυτό είναι το μάθημα του οκταετούς πόνου της Ελλάδας, γράφει το βρετανικό περιοδικό.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι ιδιοτελές σε αυτήν την υπόθεση. Η Ελλάδα δημιούργησε τα δικά της προβλήματα, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό θεατής καθώς οι “λύσεις” επιβλήθηκαν από άλλους. Οι κανόνες των προγραμμάτων διάσωσής της αντικατόπτριζαν την εγκατάσταση της απόλυτης λιτότητας ως επίσημου δόγματος της ευρωζώνης. Και ήταν το θύμα της κακής πολιτικής καθώς και της πολιτικής εξουσίας. Ωστόσο, οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της αποδείχθηκαν αμείλικτα αισιόδοξες, καθώς η λιτότητα που επισκέφθηκε στη χώρα, προκάλεσε, όπως ήταν εντελώς προβλέψιμο, την εμβάθυνση της ύφεσης και καθιστούσε τα χρέη της όλο και πιο αδύνατο να αποπληρωθούν.

Ο αρθρογράφος βάλλει και κατά της ΕΕ, αναφέροντας ότι ‘’πολύ συχνά στη σημερινή Ευρώπη, τα οξεία προβλήματα δεν διαλύονται από αργυρούς διπλωμάτες, αλλά μάλλον μετατρέπονται σε χρόνιες ασθένειες που παραμένουν ανεκτές, έως ότου δεν είναι. Είναι αλήθεια ότι οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις και οι θεσμικές αλλαγές έχουν καταστήσει την ευρωζώνη πιο ανθεκτική. Αυτός ήταν ο λόγος, εξηγεί ο δημοσιογράφος, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ερασιτεχνική ομάδα πρώην κομμουνιστών και καθηγητών που ανήλθαν στην εξουσία από τους απελπισμένους ψηφοφόρους το 2015, είδαν τη δική τους μαγική θεώρηση αντι-λιτότητας να συνθλίβεται γρήγορα. (Οι παράπλευρες απώλειες ήταν οι έλεγχοι κεφαλαίων που δεν έχουν ακόμη καταργηθεί, όπως παραπονιούνται οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στις οικοδομές στο Καστελόριζο). ‘’Η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι είχε απλή επιλογή: ένα καταστροφικό Grexit ή συνθηκολόγηση στους τιμωρητικούς όρους που απαιτούσαν οι πιστωτές της για να την κρατήσουν στο ευρώ. Αλλά η αποτυχία της ευρωζώνης να καταρρεύσει εξέθρεψε τον εφησυχασμό’’ σημειώνεται στο άρθρο.

‘’Η ικανότητα της ΕΕ να αναβάλει δύσκολες αποφάσεις κάποτε ήταν δείγμα της ανθεκτικότητάς της, ή τουλάχιστον της ικανότητά της να διαχειρίζεται τις διαφωνίες. Αλλά σε έναν πιο απρόβλεπτο κόσμο, όπου η Ευρώπη αγωνίζεται κατά της αστάθειας εκτός των συνόρων της και κατά του λαϊκισμού στο εσωτερικό της, κινδυνεύει να γίνει η αδυναμία της’’ επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.

Όπως προειδοποιεί, ‘’εναλλακτικά μοντέλα, από τον κινεζικό κρατικό καπιταλισμό έως τον κακοποιημένο εθνικισμό της Ρωσίας, είναι διαθέσιμα και κερδίζουν υποστηρικτές όταν οι ψηφοφόροι χάνουν την πίστη τους στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Το νιώθεις ιδιαίτερα έντονα στο Καστελόριζο, μόλις 20 λεπτά από την αυταρχική Τουρκία του Ερντογάν. Αλλά η προειδοποίηση πρέπει να αντηχεί σε ολόκληρη την ήπειρο’’.

πηγη

Σχετικές δημοσιεύσεις