Ο Τσίπρας διώχνει από το ΥΠΟΙΚ τον Τσακαλώτο!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Μέσα στην αναμπουμπούλα εκτός από τον λύκο, φαίνεται να… χαίρεται και ο Τσίπρας.

Αφού με αφορμή τον αναμενόμενο Ανασχηματισμό, ο Τσίπρας φέρεται να αποφάσισε να «καθαρίσει” και τον πιο επικίνδυνο εσωκομματικό του αντίπαλο, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η απόφαση είναι ειλημμένη και αποκαλύπτει τον σχεδιασμό του Τσίπρα, σε ότι έχει να κάνει με την διατήρηση του απόλυτου ελέγχου της Κουμουνδούρου, την επόμενη μέρα της βαριάς ήττας που αναμένει τον ΣΥΡΙΖΑ, στις επικείμενες Εθνικές Εκλογές.

Πάντως στην περίπτωση του Τσακαλώτου ο Τσίπρας οφείλει να ξεπεράσει δύο σκοπέλους:

Πρώτον την εξαιρετική θετική εικόνα Τσακαλώτου στο εξωτερικό, αφού ο νυν υπουργός Οικονομικών κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη από το σύνολο των δανειστών (Γερμανία, Γαλλία, ΔΝΤ) αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα ο Τσακαλώτος στο εσωτερικό είναι ο άτυπος επικεφαλής της μοναδικά ισχυρής τάσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ των «53” την οποία ο Τσίπρας υπολογίζει και σίγουρα φοβάται.

Για αυτό σε ότι έχει να κάνει με τους πιθανούς αντικαταστάτες του Τσακαλώτου, προσανατολίζεται στις λύσεις Χουλιαράκη, Λιάκου που διαθέτουν μια καλή εικόνα στο εξωτερικό. Και άρα ο Τσίπρας πιστεύει πως μέσω μιας τέτοιας επιλογής προσώπων δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών. Ή θα είναι εξαιρετικά χλιαρές…

Σε ότι τώρα έχει να κάνει με το εσωτερικό, ο σχεδιασμός Τσίπρας προβλέπει «εξευμενισμό” της ομάδας των «53” μέσω της υπουργοποίησης κάποιων (επιπλέον του Τσακαλώτου) προσώπων που συγκροτούν την συγκεκριμένη κίνηση.

Ενώ όπως αποκαλύψαμε και σε προηγούμενο κομμάτι μας, η απόφαση – πρόκληση της Κυβέρνησης για τον Κουφοντίνα (εδώ), κινείται στην κατεύθυνση «κατευνασμού” των «53”.

Δείτε τι γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της για τον Τσακαλώτο και η σημερινή «ΑΧΙΑ”

«Ένα από τα θέματα που έχουν προκαλέσει εντύπωση τις τελευταίες εβδομάδες είναι η «εξαφάνιση» του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος παρά τα όσα σπμαντικά συμβαίνουν στον τομέα τπς εποπτείας του, έχει να φανεί από τη φιέστα με τη γραβάτα του Τσίπρα, μετά τη συμφωνία της εξόδου από το μνημόνιο. Ενδεικτικό είναι ότι αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα, η οποία δεν ήταν θετική πέρα από δύο συγκεκριμένα στοιχεία της, αλλά και πάλι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν τοποθετήθηκε και δεν έδωσε σημάδια ζωής.

Οι πληροφορίες του πολιτικού ρεπορτάζ κάνουν λόγο για ευρύ ανασχηματισμό ώστε να πάει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ με «φρεσκαρισμένο» προφίλ και χωρίς υπουργούς που του τσαλακώνουν την εικόνα και με αφορμή τον ανασχηματισμό αυτόν ο νυν υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν.

Όχι επειδή δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του αλλά για άλλους λόγους. Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν κύκλοι του Μαξίμου που δεν έχουν εμπιστοσμνη στον Ε. Τσακαλώτο εδώ και καιρό, καθώς θεωρούν ότι ως επικεφαλής τπς Κίνησης των 53 αποτελεί μια πιθανή εσωκομματική απειλή για τον Α. Τσίπρα. Παράλληλα η εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό του οι ξένοι, πρωτίστως οι Γερμανοί και κατά δεύτερο λόγο οι Γάλλοι, ξενίζει ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης.

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος έχει απέναντι του το συστημικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η κόντρα του με τους τραπεζίτες κρατάει καιρό τώρα εξαιτίας του νόμου για τις τράπεζες που έδωσε στην ΕΚΤ και το ESM το δικαίωμα να ορίζουν τις διοικήσεις στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό δεν του το έχουν συγχωρήσει οι τραπεζίτες, οι οποίοι από πλεονεκτική θέση κυβερνητικού συνομιλητή δεν χάνουν ευκαιρία να του «ροκανίσουν» την καρέκλα.

Έτσι, παρά την επιτυχημένη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών και τις σημαντικές αποστολές που έφερε εις πέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σύντομα θα είναι παρελθόν, αφήνοντας τη θέση του στον Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος θα αναβαθμιστεί και ο οποίος επίσης χαίρει της εκτίμησης των ξένων. Στην ίδια κατεύθυνση θα αναβαθμιστεί και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Διάκος. Επειδή δε το μεγάλο άγχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος στις αγορές, και ο κ. Λιάκος πριν μερικές μέρες έκανε άνοιγμα προς τους ξένους, δίνοντας μια συνέντευξη, προσπαθώντας να καλλιεργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και από τη δική του πλευρά ώστε να νιώσουν ασφαλείς οι «θεσμοί», όπως και οι Γερμανοί, με την επικείμενη αλλαγή.”

Πηγή Πληροφοριών

Σχετικές δημοσιεύσεις