Πράσινο φως για μη περικοπή των συντάξεων από Ευρωπαίους…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

«Παράθυρο» για μη περικοπή των συντάξεων άνοιξαν χθες, μετά το Eurogroup, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αποτιμώντας θετικά την επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει δύο εναλλακτικές επιλογές για τον προϋπολογισμό του 2019.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο από το Λουξεμβούργο έλαβε θέση ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο  Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά τη συνεδρίαση του οργάνου.

Συγκεκριμένα, και απηχώντας την άποψη της Αθήνας, ο Σεντένο εν πρώτοις πως το μέτρο είναι διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό, λέγοντας πως «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό σύστημα έχουν ολοκληρωθεί».

«Δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο η μείωση των συντάξεων καθώς στο ασφαλιστικό σύστημα έχει γίνει μεταρρύθμιση. Είχε στόχο να είναι δημοσιονομικό μέτρο και όλοι ξέρουμε ότι η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα δείχνει πολύ καλύτερη απ’ ότι πριν από 18 μήνες που ελήφθη η απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι η χώρα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά και το χρέος, συμπλήρωσε και αυτό ακριβώς είναι σημαντικό. Υπάρχουν συζητήσεις για τα μέτρα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό αλλά περιμένουμε η χώρα να πιάσει τους στόχους».

Τόνισε, δε, πως αυτό που είναι «σημαντικό» είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους και πως σ’ αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τα δύο σενάρια που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο.

Σημειώνεται πως το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης στο αίτημά της για τη μη περικοπή των συντάξεων κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, ήταν το γεγονός ότι σύμφωνα με την άποψη του οικονομικού επιτελείου, πρόκειται για μια μη διαρθρωτική, αλλά δημοσιονομική παρέμβαση.

Δηλαδή, επιχειρηματολογούσε το ΥΠΟΙΚ, στο βαθμό που οι στόχοι πιάνονται δημοσιονομικά δεν είναι απαραίτητο το μέτρο, εφόσον δεν χαρακτηρίζεται διαρθρωτική μεταρρύθμιση, όπως επέμενε το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε πως η συζήτηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, περιλαμβανομένων και των συντάξεων, θα πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των δημοσιονομικών δεικτών και υπογράμμισε πως οι όποιες συζητήσεις για την περικοπή ή μη θα διεξαχθούν υπό αυτό το πρίσμα:

«Με βάση τα στοιχεία μέχρι τώρα έχουμε την άποψη ότι η Ελλάδα είναι σε καλή τροχιά να πετύχει τους στόχους του 2018 και το 2019. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη εφαρμογής των μέτρων θα συζητηθεί υπό αυτό το πρίσμα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι στον ελληνικό προϋπολογισμό παρουσιάζονται και τα δύο σενάρια για τις συντάξεις. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται και σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν [στο προσχέδιο του προϋπολογισμού] και τα δύο σενάρια», δήλωσε..

Πηγή πληροφοριών

Σχετικές δημοσιεύσεις