Σε κόκκινο συναγερμό το Μαξίμου για τον Κοτζιά- Τι φοβάται ο Τσίπρας

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σε συνθήκες πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το Μαξίμου καθώς παρά το γεγονός ότι το Σάββατο, κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα, επικράτησε συγκαταβατικό κλίμα, χωρίς αιχμές και καρφιά από τον Νίκο Κοτζιά, το χθεσινό οργισμένο tweet του πρώην υπουργού εξωτερικών, η δημοσιοποίηση μέρους της ιδιαιτέρως αιχμηρής παραίτησης του αλλά και η σημερινή, προγραμματισμένη ομιλία του στο Ηράκλειο έχουν ήδη ανάψει φωτιές στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του «Πράττω» θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης, στις 7 το απόγευμα, με γενικό τίτλο «Η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Όλοι αναμένουν μία ομιλία με ειδικό πολιτικό βάρος, αφού θα είναι η πρώτη επίσημη και δημόσια τοποθέτησή του μετά την παραίτησή του και τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού για τη συμφωνία των Πρεσπών και στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν με αγωνία μήπως υπάρξουν νέα τυχόν πιο αιχμηρά καρφιά καθώς πολλά ζητήματα παραμένουν για τον Νίκο Κοτζιά «ανοιχτά».

Κι όλα αυτά, λίγες ώρες μετά το κυριακάτικο tweet του Νίκου Κοτζιά όπου ο τέως υπουργός Εξωτερικών επανήρθε στο θέμα της παραίτησής του κάνοντας λόγο για πράξη ευθύνης και εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση σε όσους θέλουν να θίξουν την αξιοπρέπειά του.

«Με λάσπη, ψέματα, συκοφαντίες, υπονομεύουν την τιμή, υπόληψη και αξιοπρέπεια μου. Εκβιαστές, διεφθαρμένοι, μπιστόλια του συστήματος υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την τιμή όποιου τους αντιστέκεται. Έτσι κτυπάνε και τη λειτουργία τής δημοκρατίας. Η παραίτηση είναι πράξη ευθύνης» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Την ίδια στιγμή, το φως της δημοσιότητας είδε εχθές μέρος της επιστολής παραίτησης που έστειλε ο κ. Κοτζιάς στον πρωθυπουργό, τα οποία περιείχαν ιδιαιτέρως αιχμηρά «καρφιά» κατά του Πάνου Καμμένου.

Στην 9σέλιδη επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Εθνος, ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζει πολιτικούς και όχι προσωπικούς τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση ενώ κάνει ειδική αναφορά στο ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ. «Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Στη συνέχεια εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και δεν μπορούν να υπάρχουν αυτονομήσεις και διπλές γραμμές, ειδικά σε πολύ σημαντικά εθνικά θέματα», φέρεται να γράφει ο κ. Κοτζιάς.

Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι δηλώσεις Καμμένου περί «βαλκανικής συμμαχίας» φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς ο πρώην υπουργός φέρεται να θεωρεί ότι «έθεσαν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας», ενώ «οι προτάσεις οφείλουν να προέρχονται είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Εξωτερικών.

Οτιδήποτε άλλο είναι εθνικά επικίνδυνο για την περιοχή». Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι το υπουργείο Άμυνας είναι αυτό που εφαρμόζει τη γεωστρατηγική πολιτική και όχι αυτό που τη χαράσσει.

Η στρατηγική που προτάθηκε από τον κ. Καμμένο στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζιμ Μάτις, δεν ήταν η πρέπουσα, σημειώνει, ενώ φέρεται να έχει πλήρη γνώση του σχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας.

Πηγή Πληροφοριών

Σχετικές δημοσιεύσεις