«Ρουκέτες» Κοτζιά κατά Τσίπρα: Έκανε τον Πόντιο Πιλάτο επειδή φοβάται τον Καμμένο

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Νέους «κεραυνούς» κατά του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Πάνου Καμμένου εξαπολύει σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρώην υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αποκαλύπτοντας παράλληλα λεπτομέρειες γύρω από το παρασκήνιο της παραίτησης του, τονίζοντας ιδιαιτέρως πως δεν είχε καμία στήριξη, κυρίως από τον πρωθυπουργό.

Στην ίδια συνέντευξη επίσης αποκαλύπτει για πρώτη φορά πως η εντολή για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών ήταν του Αλέξη Τσίπρα, μία αναφορά ιδιαίτερης σημασίας καθώς σε λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Μόσχα.

«Δεν είχα στήριξη από κανέναν υπουργό. Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ ήταν εναντίον μου. Επειδή δεν μίλαγα; Είμαι ον πολιτικό, όχι πολιτικός καριέρας. Κάποιοι ήθελαν μια πολιτική διαφορά να γίνει προσωπική διαφορά», τόνισε στο ξεκίνημα της συνέντευξης του ο πρώην υπουργός.

Για το πολυσυζητημένο υπουργικό συμβούλιο και την σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε «Οταν κάποιος υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική πρέπει να υπάρχει δημόσια υπεράσπισή της. Αυτό δεν έγινε στο υπουργικό συμβούλιο μετά το οποίο παραιτήθηκα. Μια σειρά από καμπάνιες για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν έγιναν ποτέ.

Επρεπε να γίνει καμπάνια στη Μακεδονία, διακαναλική στη βόρεια Ελλάδα, δεν έγιναν για να μην ενοχληθεί ο κυβερνητικός εταίρος. Σέβομαι την πολιτική διαφωνία αλλά είναι φτηνιάρικο να ανάγονται σε προσωπικές διαμάχες. Ο Πλουμπίδης δεν πήγε στο εκτελεστικό απόσπασμα επειδή κάποιος δεξιός τον έβριζε.

Ο πρωθυπουργός με στήριζε μέχρι που ήρθε η σύγκρουση με τον Π. Καμμένο και έκανε τον Πόντιο Πιλάτο. Ζήτησα τα πρακτικά εκείνου του υπουργικού συμβουλίου, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης μου είπε ότι δεν γίνεται, κρατιούνται λίγο καιρό μετά γίνεται μια σύνοψη και πάνε στο αρχείο.

Μου έκανε εντύπωση ότι μετά το υπουργικό συμβούλιο κανείς δεν έκανε κριτική στον κ. Καμμένο αλλά σε μένα. Τους είπα ότι αν ήμουν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον άφηναν να μου επιτεθεί μ αυτό τον τρόπο. Κανείς δεν με υπερασπίστηκε» είπε επίσης ο Νίκος Κοτζιάς.

Σχετικά με τα περί Σόρος που ο ίδιος είχε πει ότι ανέφερε ο Πάνος Καμμένος στο υπουργικό, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε: «Για τον Σόρος ο Καμμένος είπε ότι έδωσε 50 εκ για να κάνουμε εξαγορές στα Σκόπια και ότι έχει διασύνδεση με κάποια εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανήκει στην κυβέρνηση.

Ας κάνουμε έναν καλό έλεγχο σε όλα τα υπουργεία για τα απόρρητα κονδύλια. Θα καταθέσω σχετική πρόταση νόμου. Στο Μακεδονίας-Θράκης δεν έπρεπε να υπάρχουν απόρρητα κονδύλια. Δεν ξέρω ποια ανάγκη εσωτερική υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να πει ότι με ενθάρρυνε να πάω στον εισαγγελέα.

Εγώ του ανακοίνωσα ότι θα πάω και μου είπε κι εγώ το ίδιο θα έκανα. Αυτό δεν είναι εντολή».

Όσον αφορά τους Ρώσους διπλωμάτος ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε: «Ήταν εντολή του πρωθυπουργού η απέλαση των Ρώσων διπλωματών, η υπόθεση ξεπερνούσε τη διπλωματία.

Υπήρχε ένα περιβάλλον που με έβλεπε με περίεργο τρόπο. Τους ενοχλούσε ότι ήμουν δημοφιλής υπουργός χωρίς να είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο τα υπογράφω αλλά είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά του απέναντί μου.

Εγώ ζήτησα μετά την έξοδο από τα μνημόνια να περάσουμε από μια κυβέρνηση σωτηρίας σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο,τι δηλαδή λέει και ο ίδιος στην Ευρώπη».

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είπε «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έπρεπε να χαρακτηριστεί ως κυβέρνηση σωτηρίας και να διαχωριστεί από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που είναι άλλου τύπου κυβέρνηση. Υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή που τη γνωρίζει ο πρωθυπουργός, και για τη συμφωνία των Πρεσπών και για μια άλλη κυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, γιατί δεν θα τον ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Δεν έχετε ακούσει τον κ. Ζουράρι ή τον κ. Παπαχριστόπουλο; Ο πρωθυπουργός μπορεί να νιώθει ανασφάλεια με τα κουκιά μιας άλλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και να προτιμά αυτήν. Για τις Πρέσπες υπάρχει πλειοψηφία 155-6 εδρών.

Θα έδινε πολλά στην Αριστερά αν προχωρούσε αυτός ο μετασχηματισμός με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτά που λέεει ο Τσίπρας στο εξωτερικό για. μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία δεν συνάδουν με αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό».

Ακόμη είπε «Έχω δεχθεί απειλητικά γραπτά μηνύματα στο τηλέφωνο από ανώνυμους, τους έχω εντοπίσει, βρήκα ονόματα και διευθύνσεις, τα έχω δώσει στις αρχές, δεν έχουν κάνει τίποτα, έναν τον κάλεσαν για συστάσεις, έχω καταθέσει στοιχεία για δύο σε συμβολαιογραφεία».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών: «Σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών και τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια θα υπάρχει μάχη ερμηνείας. Το άρθρο 49 του συντάγματος της ΠΓΔΜ προβλέπει υπεράσπιση των μακεδονικών πληθυσμών στις γειτονικές χώρες.

Το άρθρο 108 του ελληνικού συντάγματος γράφει ότι υπερασπίζεται τον ελληνισμό παντού στον κόσμο.

Ζητήσαμε την τροποποίηση του 48, να γίνει όπως το 108. Το έκαναν στις δύο πρώτες παραγράφους αλλά έβαλαν και μια παράγραφο για τα δικαιώματα του μακεδονικού λαού στο εξωτερικό, έβαλαν δηλαδή τον αλυτρωτισμό από την πίσω πόρτα.

Αυτό είναι εκτός της συμφωνίας μας και πρέπει να αλλάξει. Στις διεθνείς συμφωνίες δεν γίνονται ερμηνευτικές δηλώσεις.

Η διαδικασία στα Σκόπια θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα Γενάρη. Η συμφωνία προβλέπει ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια πρέπει να έρθει στην ελληνική βουλή. Ο Μάρτης είναι πολύ μακριά.

Ο Ζάεφ έχει κάνει πολλά για να κρατήσει το χρονοδιάγραμμα, δεν θα έπρεπε να το παραβιάσουμε εμείς».

Για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης: «Ο νόμος του 1995 προβλέπει ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης γίνεται με προεδρικό διάταγμα.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε αυτό να γίνει με νόμο και ελπίζω ο νόμος που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση στη Βουλή να μην έχει λιγότερα από όσα έχει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος σε σχέση με την επέκταση. Το προεδρικό διάταγμα που είχα προετοιμάσει είχε εγκριθεί έξι μήνες πίσω».

Για την Τουρκία: «Η Άγκυρα έχει επιθετική εξωτερική πολιτική που πρέπει να την συγκρατείς χωρίς αυτό να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Γι αυτό και διαμορφώσαμε δυο ισχυρές αποτρεπτικές συμμαχίες, Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα και Γαλλία-Αίγυπτος-Ελλάδα.

Πρέπει να προστατεύσουμε την Κύπρο και για το σκοπό κάνουμε συμμαχίες ακόμη και με τον διάβολο. Αν οι ΗΠΑ πάρουν πάνω τους τις εξορύξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, θα συνεργαστούμε μαζί τους».

Πηγή Πληροφοριών

Σχετικές δημοσιεύσεις