ΕΚΤΑΚΤΟ > Η Morgan Stanley προαναγγέλει το νέο μνημόνιο

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Oι Financial Times εξηγούν γιατί επέλεξαν τον George Soros σαν Πρόσωπο της Χρονιάς 2018.

Είναι ο συνήθης φορέας της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της ανοιχτής κοινωνίας οι οποίες σήμερα βρίσκονται υπό πολιορκία από όλες τις πλευρές, από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι την Αμερική του Ντόναλντ Τρούμπ.

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, ο κ. Σόρος έχει χρησιμοποιήσει τη φιλανθρωπία για να πολεμήσει κατά του αυταρχισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Με τη μακρά δέσμευσή του στην ανοιχτή κοινωνία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει προσελκύσει την οργή των αυταρχικών καθεστώτων και, όλο και περισσότερο, τους εθνικούς λαϊκιστές που συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

«Είμαι κατηγορούμενος για όλα, συμπεριλαμβανομένου και του αντιχρίστου», θα πει αυτοσαρκαζόμενος ο Σόρος. “Μάλλον το θεωρώ ένδειξη ότι πρέπει να κάνω κάτι σωστό”.

Κι αν ο Τζορτζ Σόρος έχοντας απέναντί τους Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν και Νετανιάχου έλαβε αυτή τη διάκριση από το κορυφαίο ΜΜΕ του φιλελευθερισμού τα νέα για την Ελλάδα της φορολεηλασίας δεν είναι ευχάριστα. Η Morgan Stanley μεταφράζει σε αριθμούς τι σημαίνει η μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών στο 10%. Και το αποτέλεσμα είναι σοκαριστικό: Σημαίνει ανακεφαλαιοποίηση €11,7 δισ. στις ελληνικές τράπεζες!

Δηλαδή ένα νέο Μνημόνιο το οποίο ο Τσίπρας επιχειρεί να το φορτώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη!

(Σημείωση>Είναι γνωστές οι επίμονες αναρτήσεις του Κουρδιστού Πορτοκαλιού τα τελευταία χρόνια για την πυρηνική βόμβα των κόκκινων δανείων που ενίσχυσε η Σεισάχθεια του Σύριζα)

Όπως εξηγεί ο στόχος που έχει τεθεί για το 2021 όπου ο δείκτης των NPEs αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 20%, παραμένει υψηλός-μεταδίδει στο σχετικό ρεπορτάζ της η Ελευθερία Κούρταλη στο Capital.gr.

Έτσι, όπως επισημαίνει σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η επίτευξη των στόχων μείωσης των NPEs δεν δημιουργεί ευκαιρίες στις τραπεζικές μετοχές για τους επενδυτές που θέλουν να ποντάρουν στο σενάριο του στόρι της ανάκαμψης της Ελλάδας.

1996>O Σόρος στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη_photo από τους financial Times

Ωστόσο, όπως τονίζει, η δημιουργία μία bad bank είναι αυτή που θα μπορέσει να “ξεκλειδώσει” την bullish στάση στις τραπεζικές μετοχές και ειδικά σε αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.

H Morgan Stanley θεωρεί πως οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs έως το 2021 είναι φιλόδοξοι. Συνεπάγονται μείωση κατά 60% των ΝΡΕs μέχρι τα τέλη του 2021, με τους αντίστοιχους δείκτες να μειώνονται από το περίπου 50% σήμερα σε περίπου 20% το 2021. Όπως επισημαίνει, υπάρχει σημαντικός σκεπτικισμός στην αγορά σε ό,τι αφορά την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους τους με ουδέτερο τρόπο ως προς τα κεφάλαιά τους, όπως και αποδεικνύεται από την απόδοση των τιμών των μετοχών τους, οι οποίες έχουν υποχωρήσει από 34% έως 72% από τις αρχές του έτους.

Κατά την άποψη της M.S οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, αλλά τα έσοδα θα παραμείνουν έντονα πιεσμένα. Ο επενδυτικός οίκος αναμένει βελτίωση των ποσοστών αθέτησης και ανάκτησης στην Ελλάδα λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών, της αύξησης των πωλήσεων χαρτοφυλακίου και εκκαθαρίσεων και της ανάπτυξης πιο ελκυστικών προϊόντων αναδιάρθρωσης από τις τράπεζες. Ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξος όσο οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάκαμψης των οργανικών NPEs. Στο βασικό της σενάριο η Morgan Stanley αναμένει ότι οι τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs αλλά με τον τρόπο αυτό το κόστος κινδύνου θα παραμείνει “κολλημένο” σε υψηλά επίπεδα και τα έσοδα θα παραμείνουν εξαιρετικά χαμηλά.  

Για έναν δείκτη NPEs στο 10% θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση ύψους 11,7 δισ. ευρώ

Η Τράπεζα της Ελλάδος πρότεινε τη δημιουργία μιας “κακής τράπεζας” για την επιτάχυνση της μείωσης των ΝΡΕs. Η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες έχουν περιορισμένες ικανότητες να αντιμετωπίσουν πιο επιθετικά το απόθεμα των NPEs τους χωρίς να προκαλέσουν τη μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογικής πίστωσης σε ίδια κεφάλαια. Επομένως, μια “κακή τράπεζα” θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την bull case ενός καθαρότερου τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών συζητά επί του παρόντος το κατώτατο όριο για να προσδιοριστεί κατά πόσον ένα πιστωτικό ίδρυμα που βρίσκεται υπό την εποπτεία της είναι μια τράπεζα “υψηλού δείκτη NPE”. Το ανώτερο άκρο των υπό συζήτηση ορίων είναι 10% αναλογία NPEs.

Ενώ οι λεπτομέρειες για το πώς η ελληνική “κακή τράπεζα” θα είναι δομημένη είναι περιορισμένες, η M.S εξετάζει σενάρια με βάση την εμπειρία άλλων τραπεζικών κλάδων όπου έχει χρησιμοποιηθεί μια “κακή τράπεζα” για να επιταχυνθεί η μείωση των NPEs. Η ανάλυση των σεναρίων υποδεικνύει πως ένας δείκτης 10% για τα NPEs θα απαιτούσε πρόσθετο κεφάλαια, δεδομένου ότι οι τιμές αγοράς των NPEs συνεπάγονται ένα discount 45-59% σε σχέση με την ονομαστική αξία των NPEs. Σε μια bullish περίπτωση όπου θα δημιουργηθεί μία ελληνική bad bank, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της M.S, η Εθνική και η Eurobank είναι στην καλύτερη θέση για να επιταχύνουν την επίλυση των ζητημάτων ποιότητας του ενεργητικού.

Σε ένα bearish σενάριο, οι επενδυτές θα υποστούν dilution καθώς οι ζημίες θα προκαλέσουν έκδοση δικαιωμάτων υπέρ του Ελληνικού Κράτους και για να επιτύχει το bullish σενάριο για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE)  τους επόμενους 12 μήνες, οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Δεδομένης της έλλειψη ορατότητας η Μorgan Stanley αφαιρεί τις τιμές στόχους που διατηρούσε για τις ελληνικές τράπεζες και διατηρεί την στάση equal weight για τον κλάδο.

ΠΗΓΗ https://kourdistoportocali.com

Σχετικές δημοσιεύσεις