ΠΕΦΤΟΥΝ «Βόμβα» Τσίπρα: «Θα ζητήσω Ψήφο Eμπιστοσύνης αν άρει τη στήριξη ο Καμμένος»

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

«Μέσα στον Ιανουάριο θα έρθει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του  ΟPEN TV.

«Θα ζητήσω Ψήφο Εμπιστοσύνης αν ο Πάνος Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του», αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην περίπτωση που χάσει τους 151 βουλευτές, είπε πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές καθώς δεν διατίθεται να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής.

 

«Άμεσα, μόλις ψηφιστεί στη Βουλή των Σκοπίων και γίνει η γνωστοποίηση στο υπουργείο Εξωτερικών και κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα, θα δώσω στα κόμματα τις αλλαγές στο Σύνταγμα και έπειτα θα συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής για τις λεπτομέρειες. Προφανώς θα έρθει η Συμφωνία μέσα στον Ιανουάριο, γιατί θα μας κοινοποιήσουν το αποτέλεσμα της αναθεώρησης εντός της επόμενης εβδομάδας. Το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ θα έρθει αργότερα. Το πόσο μεταγενέστερα θα είναι αυτό, θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες στο Ευρωατλαντικό Σύμφωνο».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, «αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου και είναι δείγμα σταθερότητας».

«Αυτός είναι ο στόχος μου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη  συνέχεια και αναφερόμενος στην ενδοκυβερνητική διαμάχη με τον Πάνο Καμμένο υποστήριξε: «Δεν είναι και πολύ μεγάλη η ενδοκυβερνητική κρίση. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΑΝΕΛ διαφωνούν. Είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά στα εθνικά θέματα ο καθένας δικαιούται να παίρνει θέση στη βάση των αρχών του. Ο κ. Καμμένος –ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας-  εξ αρχής είχε διαφωνήσει με τη γραμμή του Βουκουρεστίου και είχε πει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη γραμμή του 1992, δηλαδή καμία αναγνώριση του όρου Μακεδονία».

«Ο κ. Καμμένος έχει αυτή τη θέση και στάση από το 1992. Όταν ο κ. Καμμένος λέει ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, ότι δεν ψηφίσει Πρόταση Μομφής, αλλά θα καταψηφίσει τις Πρέσπες, τότε δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση. Ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, δεν θα ρίξει νερό στο μύλο των πολιτικών μας αντιπάλων, δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω.

Εάν κ. Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του, θα ζητήσω Ψήφο Εμπιστοσύνης. Αν το κάνει, αν αφήσει ανοιχτό και δεν πει με σαφήνεια ότι στηρίζει την κυβέρνηση, θα πάμε στη Βουλή και οι βουλευτές θα αποφασίσουν και θα πάρουν την ευθύνη τους».

Υποστήριξε επίσης ότι «αν αρνηθούμε τη συμφωνία, η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς»

«Σημαντικότερη παρακαταθήκη μου η Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις «Πρέσπες» ως σημαντικότερη παρακαταθήκη του και τόνισε πως η συμφωνία περιέχει όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για την Ελλάδα. «Αλλά η συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον για αστάθεια στην ΠΓΔΜ, να έχει ανοιχτό μέτωπο που θα μπορούσε να αποτελεί ζωτικό χώρο για την οικονομία μας, κανένα συμφέρον να σπαταλάει διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Γλώσσα και ταυτότητα είναι θέματα ανύπαρκτα, και αναδείχτηκαν από την ανάγκη της αντιπολίτευσης να δει ένα κρίσιμο θέμα από το πρίσμα ενός πρόσκαιρου κομματικού συμφέροντος. (…) Εγώ δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από την οπτική του επόμενου τριμήνου και των δημοσκοπήσεων. Το βλέπω από την οπτική του πατριωτικού και εθνικού συμφέροντος. Θυμίζω ότι όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε βγει και είχε επισημάνει να ακολουθήσει την εθνική γραμμή του 2008 από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Όταν είδε ότι ακολουθούσαμε την εν λόγω γραμμή, τότε οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη έγιναν πιο ευέλικτες. Κάλεσα δύο φορές τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο μου για να τους ενημερώσω. Και δεν θα έβγαινε αποτέλεσμα από μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και είναι μια απόλυτα ειλικρινής απάντηση αυτό. Δεν περίμενα στο τέλος της ημέρας να συμφωνήσει ο κ. Λεβέντης.

 

Περίμενα όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα το εσωκομματικό του ακροατήριο. (…) Όλα αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, για να πάρει διαφορετική θέση. Ανέβαζε διαρκώς τον πήχη και όταν είδε πως δεν αφήσαμε καμία λεπτομέρεια, προχώρησε σε μια πρωτοφανή λαθροχειρία, μετατρέποντας τον όρο ιθαγένεια σε εθνότητα».

https://www.lykavitos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις