ΕΚΤΑΚΤΟ > Εκλογές στις 19 Μαΐου.. Όλο το παρασκήνιο

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   

Για να αποφύγει τις επικίνδυνες παρενέργειες από τη βέβαιη συντριβή, στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές και τη βαριά ήττα στις Ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να δραπετεύσει εγκαίρως στήνοντας κάλπες στις 19 Μαΐου.

Η εκτίμηση που κυριάρχησε στις κρίσιμες συνεδριάσεις στο Μαξίμου ήταν ότι μια ήττα στις Ευρωεκλογές, ακόμα και με ένα ποσοστό της τάξεως του 6% ή 7%, θα είχε ως συνέπεια το άνοιγμα της ψαλίδας στο 12% ή ακόμα και στο 15% στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Σε συνδυασμό με διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η πορεία της οικονομίας, η εξάντληση της τετραετίας θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και στην αποδόμηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Εκτιμώντας μια σειρά από παραμέτρους ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

1ον) Το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο που περιλαμβάνει τα φιλολαϊκά μέτρα ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, με τη ψήφιση του νέου νόμου για τα κόκκινα δάνεια που περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

2ον) Η πολιτική κεφαλαιοποίηση των παροχών, κινδυνεύει από την φθορά στο κρίσιμο διάστημα από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο.

3ον) Η εικόνα που εμφανίζει η Κυβέρνηση με τους έξι βουλευτές που αποκτήθηκαν με leasing προκαλεί συμπτώματα σήψης.

4ον) Η σκανδαλολογία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ενώ η υπόθεση NOVARTIS στην οποία το Μαξίμου είχε επενδύσει στρατηγικά αποδείχτηκε μια μεγάλη φούσκα που μπορεί να οδηγήσει στο Ειδικό Δικαστήριο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, με κατηγορίες για κατάχρηση εξουσία και σύσταση παραδικαστικού κυκλώματος.

5ον) Το βρόμικο κόλπο για τη διάλυση του ΚΙΝΑΛ απέτυχε παταγωδώς και το μόνο… κέρδος για το κυβερνών κόμμα είναι η διαχείριση κάποιων πολιτικών μπαζών, που δεν έχουν καμία απολύτως επιρροή στην κοινωνία.

Η νέα στρατηγική που τίθεται σε εφαρμογή από το Μαξίμου προβλέπει τα ακόλουθα:

Κινητοποίηση του κρατικού και κομματικού μηχανισμού και πορεία του Αλέξη Τσίπρα στον λαό.

Προεκλογική εκστρατεία με διχαστικά διλήμματα και κινδυνολογία για δήθεν επιστροφή του παλιού συστήματος της ακροδεξιάς απειλής.

Αποκλειστικός στόχος των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να εμποδίσει με κάθε τρόπο την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να εγκλωβίσει τη δημόσια ζωή σε ένα φαύλο κύκλο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε περίπτωση κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίσει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εξασφαλίσει με συνεργασίες τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει σε εφαρμογή το εφεδρικό σενάριο που προβλέπει:

1ον) Επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ με μαζικές αποστρατείες όσων αμφισβητούν τον Αλέξη Τσίπρα.

2ον) Ηλικιακή ανανέωση με συγκρότηση οργάνων του νέου κόμματος το οποίο ενδέχεται να αλλάξει και επωνυμία. Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιήσει στελέχη της νέας γενιάς και ειδικότερα τους Τζανακόπουλο, Αχτσιόγλου, Λιάκο, Καλογήρου, Χουλιαράκη, Νοτοπούλου.

3ον) Καρατόμηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και απομάκρυνση από κάθε κομματικό πόστο των στελεχών της ομάδας των «53».

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει ένα καθαρό κόμμα της τάξεως του 25% ως όχημα για να διεκδικήσει στο μέλλον και πάλι την εξουσία και να διαχειριστεί τις διώξεις, για μια σειρά σκανδάλων στα οποία έχουν εμπλακεί τα στελέχη του.

Γκάλοπ: Χαριστική βολή από τις Πρέσπες

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα , παρά το μπαράζ των προεκλογικών παροχών στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες ενόψει των πρόωρων εκλογών του Μαΐου.

Αυτό προκύπτει από δυο δημοσκοπήσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητάς και εκτινάσσουν τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφιο νούμερο.

Ένα επιπλέον εύρημα αυτών των μετρήσεων, είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιτάχυνε την εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίζει πλέον τις εκλογές ως μια εφιαλτική εμπειρία.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει στην εκτίμηση ψήφου ποσοστό 37,2% , έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9,1%.

Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,0% και το ΚΚΕ με 6,1 %. Η Ελληνική Λύση βρίσκεται στο 2,8% και η Ένωση Κεντρώων στο 2,7%. Το Ποτάμι, με 1,9% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με μόλις 1,3%.

Με βάση την μέτρηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος σε δημοφιλία πολιτικός αρχηγός με 45% θετικές γνώμες και ο κ Τσίπρας πέμπτος με 30%.

Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης (69%) θεωρεί αρνητική εξέλιξη τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ιδιαίτερα αρνητική για το ΣΥΡΙΖΑ είναι και η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις ευρωεκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 25%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή 7.0%, ΚΙΝΑΛ 6.8%, ΚΚΕ 6.4%, ΛΑΕ 2.6%, Ένωση Κεντρώων 2.3%, ΑΝΕΛ 1.3% Άλλο 9.2%.

Πηγή Πληροφοριών


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   

Σχετικές δημοσιεύσεις