Δημοσκόπηση – εφιάλτης για Μαξίμου: Διπλή ήττα στις κάλπες για τον ΣΥΡΙΖΑ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, 34 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, που θεωρούνται «πρόδρομος» της εθνικής κάλπης.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 8,5%, καθώς συγκεντρώνει 30,5% έναντι 22% του κυβερνώντος κόμματος. Με την αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια, η διαφορά αυξάνεται στο 9,5% (32,5% έναντι 23%), με τη ΝΔ να είναι σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει «τσιμπήσει» μόλις 0,5%.

Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στην τρίτη θέση με 7,5% στην πρόθεση ψήφου (8% με αναγωγή), ενώ η Βουλή που προκύπτει είναι πεντακομματική, καθώς ακολουθούν πάνω από το όριο του 3% μόνο Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η πεντακομματική Βουλή διευκολύνει τη ΝΔ, καθώς μπορεί να επιτύχει πιο εύκολα το στόχο της αυτοδυναμίας.

Ευρωεκλογές

Για τις ευρωεκλογές, η πρόθεση ψήφου ανέρχεται σε 29,5% για τη ΝΔ και σε 21,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, η διαφορά κυμαίνεται στο 8% (9% με την αναγωγή, 31% έναντι 22%.).

Το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 7% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές (με την αναγωγή 7,5%), ενώ ακολουθούν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ και μόνον αυτοί φαίνεται πως θα εκλέξουν ευρωβουλευτές, αφού τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται αρκετά κάτω από το όριο.

Σταθερό είναι το προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης (60%-22%), αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δίπολο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία με τον Αλέξη Τσίπρα (36%-26%). Χαμηλά, πάντως, παραμένει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (54%), με έναν στους επτά ψηφοφόρους του το 2015 (14%) να μετακινείται απευθείας στη ΝΔ, η οποία εμφανίζει με στη σειρά της συσπείρωση 83%

Τέλος, μόνο το 23% των πολιτών εκτιμά πως οι παροχές εκ μέρους της κυβέρνησης θα επηρεάσουν την ψήφο τους και το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται σε 29% στους αναποφάσιστους. Αντίστοιχα, το 34% των πολιτών απαντούν πως η σκανδαλολογία θα παίξει ρόλο στην τελική τους απόφαση για την ψήφο τους, αλλά τα ποσοστά στους αναποφάσιστους είναι αντίστροφα, καθώς το 47% δηλώνει πως τα σκάνδαλα θα επηρεάσουν πράγματι την ψήφο του έναντι 31% που δηλώνει το αντίθετο.

Σκανδαλολογία και παροχολογία

Από τις αρχές του έτους η κυβέρνηση έχει προβεί σε σειρά παροχών και έχει εστιάσει σε υποθέσεις διαφθοράς, ωστόσο η πλειονότητα των ψηφοφόρων δηλώνει πως η επιλογή της στην εθνική κάλπη δεν θα επηρεαστεί από αυτούς τους παράγοντες.

Το 64% απάντησε πως «μάλλον» ή «σίγουρα» δεν πρόκειται να επηρεαστεί από στοχευμένες παροχές, ενώ στον αντίποδα λιγότεροι από ένας στους τέσσερις ανέφεραν πως «σίγουρα» ή «μάλλον» θα επηρεαστούν.

Ακόμα και ανάμεσα στους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015, περισσότεροι από τους μισούς (55%) δήλωσαν πως δεν θα λάβουν υπόψη τους τυχόν παροχές όταν θα ψηφίσουν για την επόμενη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τους αναποφάσιστους, το 46% ανέφερε πως δεν θα επηρεαστεί από παροχές ενώ το 29% σημείωσε πως θα τις συνεκτιμήσει στην ψήφο του.


Στο μέτωπο των υποθέσεων διαφθοράς όπου εμπλέκονται πολιτικοί το 53% δηλώνει πως δεν θα επηρεαστεί, έναντι 34% που αναφέρει πως θα λάβει υπόψη του τις καταγγελίες και την όλη συζήτηση.

Ακριβώς οι μισοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι η ψήφος τους θα επηρεαστεί ενώ σχεδόν τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους της ΝΔ απάντησαν πως θα μείνουν ανεπηρέαστοι. Στο κρίσιμο μπλοκ των αναποφάσιστων όμως το 47% αναφέρει πως μάλλον ή σίγουρα θα λάβει υπόψη του το όλο θέμα της διαφθοράς, έναντι 31% που δίνει αρνητική απάντηση.

Πηγή Πληροφοριών

Σχετικές δημοσιεύσεις