«Κατάπιαν» τη γλώσσα τους στο Μαξίμου: Τσιμουδιά για τις αποκαλύψεις Μαρινάκη που εμπλέκουν άμεσα τον Τσίπρα

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Τορπίλη στα θεμέλια του Μαξίμου αποτέλεσαν οι χθεσινές καταγγελίες και αποκαλύψεις του επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη, για τις παρασκηνιακές κινήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το τηλεοπτικό πεδίο με τον περιβόητο «διαγωνισμό» των τηλεοπτικών αδειών το 2016, αλλά και τις περίεργες επαφές των ανθρώπων του Μεγάρου Μαξίμου με ισχυρούς παίκτες του επιχειρηματικού κόσμου.

Μάλιστα, στην νεώτερη πολιτική ιστορία του τόπου είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται τέτοιου είδους κατηγορίες, οι οποίες έχουν μείνει ουσιαστικά αναπάντητες από την κυβέρνηση.


Η ενόχληση, η αμηχανία και ο εκνευρισμός ήταν στοιχεία έκδηλα στη συμπεριφορά των κυβερνώντων όλη την ημέρα χθες, φανερώνοντας μάλιστα το σοκ και δέος, που προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η αναπάντεχη συνέντευξη του επιχειρηματία (στον real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου) και η οποία έκανε σκόνη και θρύψαλα το πολυδιαφημισμένο «ηθικό πλεονέκτημα», αλλά τα περί… πολέμου στο σύστημα.

Η κυβέρνηση επιχείρησε τρεις φορές μέσα στην ημέρα να απαντήσει στις καταγγελίες του Βαγγέλη Μαρινάκη, ωστόσο σε καμία από τις απόπειρες δεν τόλμησε να κάνει κουβέντα για την «ταμπακέρα», δηλαδή τις καταγγελίες που αφορούν στον Χρήστο Καλογρίτσα και τις τηλεοπτικές άδειες.

Αντιθέτως η προσπάθεια επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού που επιχειρεί είναι προφανής.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε με επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού όπου παρατίθενται χαρακτηρισμοί και γίνεται ευθεία προσπάθεια σύνδεσης του κ. Μαρινάκη με τη Νέα Δημοκρατία, ακολούθησε non paper από το Μαξίμου στο ίδιο μήκος κύματος -μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίσθηκε ως «μπροστινός» του κ. Μαρινάκη, ενώ η τρίτη «απάντηση» ήρθε δια στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την Καλαμάτα όπου έκανε ομιλία είπε «Άκουσα και σήμερα τον πολλάκις διωκόμενο και υπόδικο κ. Μαρινάκη να αναλαμβάνει χρέη αρχηγού της ΝΔ, συλλαβίζοντας ένα κείμενο τόσο υψηλής σημασίας όσο και οι στημένοι αγώνες για τους οποίους διώκεται. Και αμέσως μετά η ΝΔ πήρε τη σκυτάλη και υιοθέτησε τις συκοφαντίες».

Βέβαια για τρίτη φορά μέσα στην ίδια μέρα δεν είπε κουβέντα για την ουσία: Ζήτησε ή όχι από τον Βαγγέλη Μαρινάκη δια του Νίκου Παππά να πληρώσει το αντίτιμο της τηλεοπτικής άδειας για λογαριασμό του επιχειρηματία Καλογρίτσα;

Αποσβολωμένη δεν έμεινε μόνο η κυβερνητική ηγεσία, αλλά και ο εργολλάβος Χρήστος Καλογρίτσας, τον οποίο ο κ. Μαρινάκη αναφέρει περίπου ως ενεργούμενο των κυρίων Τσίπρα και Παππά.

Ο άλλοτε δραστήριος εργολάβος, που προσπάθησε να πάρει τηλεοπτική άδεια με εγγύηση… βοσκοτόπια, δεν τόλμησε, τουλάχιστον χθες, να πει απαντήσει στα όσα είπε ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού, προδίδοντας κι αυτός ίσως μία ένοχη στάση.


Τι είπε όμως ο κ. Μαρινάκης και άφησε εκτεθειμένους τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τον κ. Παππά;

Κατήγγειλε ευθέως ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς του ζήτησαν να δώσει, υπό μορφή δανεισμού, 20,2 εκατομμύρια ευρώ στον κ. Καλογρίτσα προκειμένου αυτός, το 2016 να πληρώσει την πρώτη δόση για την τηλεοπτική άδεια που είχε στο μεταξύ εξασφαλίσει στον διαγωνισμό παρωδία της κυβέρνησης.

Περιέγραψε δε με «χειρουργική ακρίβεια» το πώς ο κ. Παππάς τού μετέφερε το σχετικό αίτημα του «μεγάλου», δηλαδή του πρωθυπουργού – προηγουμένως Τσίπρας και Παππάς τού είχαν ζητήσει να πληρώσει τα 26,3 εκατομμύρια της πρώτης δόσης για την δική του τηλεοπτική άδεια, πράγμα, που εκείνος έπραξε ευθύς.

Η αιτιολογία της απαίτησης για τη διευκόλυνση στον κ. Καλογρίτσα ήταν να βοηθήσει τους κυβερνώντες «για να έχουν ένα κανάλι»! Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαρινάκη, η εξυπηρέτηση δεν έγινε και εξήγησε στον κ. Καλογρίτσα ότι «είχα όλη την καλή διάθεση αλλά δεν μπορούσα να το πράξω».

Σημείωσε ότι ήταν σύμφωνος με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες γιατί πίστευε ότι οι καναλάρχες θα έπρεπε να πληρώνουν για τις συχνότητες που κατέχουν και πρόσθεσε με νόημα ότι είχε τότε μια άριστη σχέση με τον κ. Παππά και με τον κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι ο πρώτος ενημέρωνε τον πρωθυπουργό για όλα τα θέματα. Για τον κ. Παππά είπε ότι είχαν πολλές συναντήσεις και μάλιστα τον δέχθηκε και στο σπίτι του.

Ο κ. Μαρινάκης αποκάλυψε και κάτι άλλο: ότι στις συζητήσεις που είχε με τους κυβερνώντες για τον ΔΟΛ του ζήτησαν να βάλει «διευθυντές που ήταν της αρεσκείας του ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν θα έβαζα ποτέ ανθρώπους που μου υπέδειξαν, δεν θα γίνω ποτέ ούτε Ιβάν Σαββίδης, ούτε μπροστινός, ούτε λαγός. Δεν κατηγορώ κανέναν, ο καθένας κάνει τις επιλογές του» σημείωσε με έμφαση ο επιχειρηματίας, φανερώνοντας εμμέσως και άλλες κινήσεις του Μαξίμου.

Στις αποκαλύψεις του ο κ. Μαρινάκης συμπεριέλαβε και τον φίλο του Μαξίμου Μανώλη Πετσίτη, δίδοντας νέο ενδιαφέρον στην δύσοσμη αυτή υπόθεση.

Είπε ότι τον γνώρισε στο γήπεδο, όπου εμφανίστηκε ως φίλος του Ολυμπιακού και «διατυμπάνιζε τις σχέσεις του μία με τον κ. Παππά μία έκανε ότι τηλεφωνούσε στον Τσίπρα». «Ένας γραφικός τύπος που ήταν γκαρσόνι, ξαφνικά υπέγραψε συμβάσεις με διάφορους επιχειρηματίες» είπε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «αυτά τα χρήματα που εισέπραξε ο κ. Πετσίτης, γιατί υπάρχει πλουτισμός, κάποιος τα έχει εισπράξει. Ας βγει ο κ. Πετσίτης, ο κ. Παππάς. Είναι μεγάλο σκάνδαλο».

Αναφερόμενος στον Πέτρο Κόκκαλη, είπε ότι «ήταν μαζί μας επειδή μας το είχε ζητήσει ο πατέρας του Σωκράτης για να έχει ένα αντικείμενο να ασχολείται στην καθημερινότητα γιατί είχε αποτύχιει στις επιχειρήσεις όπως και στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό που άφησε πίσω του 7 εκατ. χρέη που καλύψαμε».

Όσο για την υποψηφιότητα του κ. Κόκκαλη με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «λογικό ήταν να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, δουλειές έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλά κάνει και στηρίζει τον πατέρα του στις δουλειές που κάνει. Έχουμε ελευθερία κινήσεων στη δημοκρατία που ζούμε».

Πηγή πληροφοριών

Σχετικές δημοσιεύσεις