Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις! Διψήφια διαφορά υπέρ της ΝΔ ή νίκη του Σύριζα;

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kι αν μετά απ΄όλα αυτά ξαναβγεί ο Σύριζα; Εάν ο Τσίπρας κερδίσει εκ νέου τις εκλογές θα έχει πάρει το πράσινο φως από τον ελληνικό λαό να γίνει η ελληνική εκδοχή του άχαστου Νικολά Μαδούρο στο πρόσωπο του οποίου γελοιοποιήθκε για μία ακόμη φορά ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ.

Το ίδιο επικίνδυνος και γραφικός υπήρξε ο Τραμπ και με τον Ερντογάν τον οποίο απειλούσε αλλά ο Σουλτάνος μοιάζει να βγαίνει πιο δυνατος από τη κόντρα. Το λέμε αυτό γιατί αίφνης οι δημοσκοπήσεις μοιάζουν με κινούμενη άμμο. Ενώ ένα χρόνο πριν δείχνανε τον Σύριζα να βρίσκεται με διψήφιο αριθμό διαφοράς στη 2η θέση αίφνης η διαφορά εμφανίζεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Η πραγματικότητα είναι-και το έχουμε ξαναγράψει πως όλα αυτά τα χρόνια που οι δημοσκοπήσεις έδιναν διψήφια διαφορά ο κόσμος εκεί έξω είχε διαφορετική άποψη. Οσους ρωτούσαμε κρατούσαν πισινή για την πραγματική δυναμική του Σύριζα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της συντακτικής ομάδας του Κουριδστού Πορτοκαλιού το αποτέλεσμα τo βράδι των εκλογών θα είναι ένα αποτέλεσμα που καμμία από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν το καταγράφει: H θα κερδίσει η ΝΔ με διψήφια διαφορά η ο Σύριζα με 3-4 μονάδες υπέρ του. Αυτό κατά την εκτίμησή μας θα βγάλουν οι κάλπες το βράδι της Κυριακής.

Τις τελευταίες ώρες στο ομιχλώδες τοπίο των δημοσκοπήσεων ήρθε να προστεθεί μία ακόμη. Εκείνη της εταιρίας Prorata που δείχνει την ψαλίδα να κλείνει με τη διαφορά μόλις στο 4,9%.

Σύμφωνα με τη αυτή η ΝΔ συγκεντρώνει 28,2% έναντι 23,3% του Σύριζα με το ποσοστό βέβαια της αδιευκρίνιστης ψήφου να φτάνει το 14,8%.

(Η αδιευκρίνιστη δίνει το άλλοθι στους δημοσκόπους να τη χρησιμοποιήσουν εκ των υστέρων σαν δικαιολογία του οποιοδήποτε αποτελέσματος)

Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,2% έναντι 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,7% και το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,7% ενώ κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν δείχνει να αγγίζει σε αυτή τη φάση το πολυπόθητο 3% που εξασφαλίζει εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ύψος της αδιευκρίνιστης ψήφου φτάνει το 14,8%, ενώ το 4,8% απαντά πως θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό.

Συνήθως όσοι υστερούν στους αριθμούς αμφισβητούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Τούτο δεν είναι καινούργιο φαινόμενο αλλά αποτελεί πάγια τακτική εδώ και δεκαετίες. Αλήθεια είναι επίσης πως οι δημοσκοπήσεις συχνά παρουσιάζουν αποκλίσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ενίοτε οι αποκλίσεις και η ασάφεια οφείλονται στην ακριβή αποτύπωση της κατάστασης της κοινής γνώμης καθώς η τελευταία δεν έχει διαμορφώσει σαφή εικόνα ή βρίσκεται σε φάση μεταβολής των πεποιθήσεων.

Παρά ταύτα οι δημοσκοπήσεις είναι ο μοναδικός επιστημονικά αποδεκτός τρόπος να γνωρίσει και να μελετήσει κάποιος τις διαθέσεις και τις προτιμήσεις της κοινής γνώμης-γράφει ο Κώστας Στούπας στο Capital.gr.

Συχνά όσοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις τις προβάλλουν προκειμένου να συμπαρασύρουν μαζί τους όσους αρέσκονται να ακολουθούν το κυρίαρχο ρεύμα. Γενικότερος είναι ο κανόνας κάθε κόμμα να προβάλλει τα στοιχεία που το ευνοούν και να αποκρύπτει τα αντίθετα.

Παρά ταύτα όποιος μελετάει όλα τα στοιχεία και κυρίως τις μεταβολές μεταξύ δυο ερευνών της ίδιας εταιρείας μπορεί να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα. Καμία σοβαρή εταιρεία δεν δημοσιεύει ψευδή στοιχεία. Να μην δημοσιεύει όλα τα στοιχεία μπορεί αλλά ψεύτικα δεν δημοσιοποιεί.

Οι δημοσκοπήσεις την τελευταία διετία-τριετία δεν είναι ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτός είναι ο λόγος που τα φιλικά προς αυτόν μέσα ενημέρωσης σταδιακά έχουν σταματήσει να δημοσιεύουν έρευνες πιστοποιημένων εταιρειών. Μια-δυο μη πιστοποιημένες εταιρείες δημοσιεύουν αμφιβόλου κριτηρίων έρευνες που ευνοούν το κυβερνών κόμμα. Καμία όμως τουλάχιστον για  φέτος δεν δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ  πρώτο κόμμα.

Οι Ευρωεκλογές και οι τοπικές εκλογές της επόμενης Κυριακής αποτελούν λοιπόν το πρώτο τεστ της αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων και είναι πολύ πιθανόν το αποτέλεσμα να διαμορφώσει και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Η μεγάλη ή μικρή διαφορά μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος αλλά και η απόσταση του δεύτερου από το τρίτο έχουν μεγάλη σημασία σε σχέση με το κλίμα που θα διαμορφωθεί. Αν η διαφορά είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή είναι πιθανό οι εκλογές του επόμενου Σεπτεμβρίου να επισπευσθούν.

Έχει σημασία λοιπόν να δούμε τι σημαίνει για κάθε παράταξη χωριστά το επίπεδο της διαφοράς και γιατί κάθε κόμμα προβάλλει μέσω των φιλικών μέσων τη διαφορά που το συμφέρει.

Κατ’ αρχήν καμιά δημοσκόπηση δεν παρουσιάζει σαν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές αλλά και τις βουλευτικές τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη μικρότερη διαφορά 2,5% υπέρ της Ν.Δ. την παρουσιάζει μια εταιρεία η οποία δεν έχει πιστοποίηση από την ένωση των δημοσκόπων και της οποίας τα στοιχεία αμφισβητούνται.

Ας ξεκινήσουμε όμως από αυτή τη διαφορά μιας και το επίσημο αφήγημα της κυβέρνησης είναι πως η διαφορά θα είναι περί το 3% στις ευρωεκλογές και το ποσοστό αυτό είναι εύκολα αντιστρέψιμο στις βουλευτικές.

Είναι αλήθεια πως μια διαφορά κάτω από 5% θα κόψει τον “αέρα” της κυριαρχίας που εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία την τελευταία τριετία. Αν και στο παρελθόν είναι συνηθέστερο όταν οι βουλευτικές ακολουθούν τις ευρωεκλογές, η διαφορά να διευρύνεται, η μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές της Κυριακής θα ανατρέψει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.
Αντιθέτως μια διαφορά μεγαλύτερη του 5% θα ενισχύσει τον “αέρα” στα πανιά του πρώτου κόμματος καθώς μια σημαντική μερίδα που ακολουθεί το νικητή θα προσπαθήσει στους λίγους μήνες που απομένουν να αποδείξει την μετακίνησή της προκειμένου να εξασφαλίσει ανταλλάγματα.

Μια διαφορά όμως μεγαλύτερη του 9-10% για το κόμμα που προηγείται μπορεί να αποδειχτεί παγίδα. Τούτο γιατί θα  χαλαρώσει τη εκλογική βάση και κάποιες κατηγορίες που ψηφίζουν με βασικό κριτήριο να απομακρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη εξουσία, να αλλάξουν στάση ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα που τις εκφράζουν πληρέστερα.

Την  Ν.Δ. τη συμφέρει λοιπόν να παρουσιάζεται μια διαφορά μεταξύ 6-7% και το ΣΥΡΙΖΑ μια διαφορά 2-3%.

Σημασία έχουν όμως και τα ποσοστά. Μια νίκη της Ν.Δ. έστω και με 10 μονάδες διαφορά αλλά με ποσοστό μικρότερο ή παραπλήσιο εκείνου με το οποίο ηττήθηκε στις εκλογές του 2015 θα σημαίνει επί της ουσίας ήττα και διάλυση του πολιτικού σκηνικού συνολικότερα.

Αντιθέτως μια διαφορά 10 μονάδων με το πρώτο κόμμα  στο 40% και το δεύτερο στο 30% θα σημαίνει εδραίωση ενός νέου δικομματισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές του 2012 είχε πάρει 16,78% και  στις δεύτερες 26,89%. Στις πρώτες του 2015 είχε πάρει 36,34% ενώ στις δεύτερες 35,46%.
Αυτός είναι ο λόγος που αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να ξεπεράσει το 25% θα δημιουργήσει προβληματισμό, ενώ ένα ποσοστό κάτω από το 20% μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό.

Ρόλο θα παίξει επίσης η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει πάνω από 25% και το ΚΙΝΑΛ κάτω από 5% καθώς διεκδικούν αμφότερα  παραπλήσιους πολιτικά χώρους, θα είναι φανερό ποιος θα επιβάλλει τους όρους μιας πιθανής συγχώνευσης.

Τα πράγματα θα είναι αντίθετα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει κάτω από το 20% και το ΚΙΝΑΛ καταγράψει διψήφιο ποσοστό. Τούτο γιατί εκτός από κόμμα της “κωλοτούμπας” ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα χωρίς ρίζες. Γι’ αυτό εύκολα μπορεί να αποσυντεθεί στα εξ ων συνετέθη.

Σημασία θα έχει επίσης αν την τρίτη θέση καταλάβει το ΚΙΝΑΛ ή την διατηρήσει η Χ.Α. Μια σημαντική ενδυνάμωση ή αποδυνάμωση της Χ.Α. θα κρύβει επίσης πολιτικά μηνύματα.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα όσα διακυβεύονται τη επόμενη Κυριακή. Μια εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές οι διαφορές που βγάζουν οι δημοσκοπήσεις κατά μέσω όρο κινούνται μεταξύ 6-8%. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτά τα νούμερα θα σηματοδοτεί έκπληξη και θα έχει τις ανάλογες αντιδράσεις και επιπτώσεις.

Πηγή Πληροφοριών

Σχετικές δημοσιεύσεις