Συγκίνηση στο Σύνταγμα: Με Πόντιους Εύζωνες η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Κορυφώνονται σε όλην την Ελλάδα οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Από τις πιο έντονες και συγκινητικές στιγμές η αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος, όταν Πόντιοι Εύζωνες αντικατέστησαν τους τσολιάδες.

Στις 17.30 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέση στη Μητρόπολη Αθηνών και ακολούθησε πομπή μέχρι το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στις 7.00 το απόγευμα έγινε αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς από Πόντιους Εύζωνες παρουσία πλήθους κόσμου.

Με κόκκινο και μαύρο χρώμα θα φωτιστεί η Βουλή

Με κόκκινο και μαύρο χρώμα θα φωτιστεί το βράδυ της Κυριακής το ελληνικό κοινοβούλιο, προς τιμήν της 19ης Μαΐου, Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Η Βουλή των Ελλήνων, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου, θα φωτίσει απόψε την πρόσοψη του κτηρίου της με κόκκινο και μαύρο χρώμα, που συμβολίζουν το αίμα των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας και το διαχρονικό πένθος» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

«Είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό Κοινοβούλιο προβαίνει στη συμβολική αυτή πράξη, δηλώνοντας την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη δεύτερη και πιο αποτρόπαια φάση εξόντωσης των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.»

» Αύριο, Δευτέρα 20 Μαΐου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με προσκαλεσμένους τους φορείς που εκπροσωπούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.»

«Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των 353.000 Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον Νόμο 2193/1994».

Πλήθος κόσμου και στην εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρό μήνυμα πως κανείς δεν θα ξεχάσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, δόθηκε και από την Θεσσαλονίκη, με χιλιάδες πολίτες να δίνουν το παρών στην κεντρική εκδήλωση που έγινε το απόγευμα στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στο μνημείο του Πόντου κατατέθηκαν στεφάνια και έγιναν ομιλίες από εκπροσώπους ποντιακών σωματείων. Ιδιαίτερα χειροκροτήθηκε ο Τούρκος ακτιβιστής Αλί Αρτέμ, που επίσης κατέθεσε στεφάνι, όπως αναφέρει το life-enents.gr.

Στη Θεσσαλονίκη έφτασε λίγο νωρίτερα και η «Φλόγα του Πόντου» που ξεκίνησε το ταξίδι από τις 14 Μαΐου από τη Δραπετσώνα.

Θα ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στο τουρκικό προξενείο.

Πηγή Πληροφοριών

Σχετικές δημοσιεύσεις