Καιρός: Διψήφιος αριθμός θανάτων στην Ευρώπη και θερμοκρασίες ρεκόρ όλων των εποχών!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Με τους 46 βαθμούς Κελσίου «φλερτάρει» ο υδράργυρος στη Γαλλία, την οποία για 5η ημέρα σαρώνει ο πρωτόγνωρος καύσωνας που πλήττει την Ευρώπη. Νεκρούς από τη ζέστη – ρεκόρ μετράνε, καθημερινά, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Το γαλλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, συγκρίνει αυτές τις θερμοκρασίες με εκείνες της περιβόητης «Κοιλάδας του Θανάτου», στην Καλιφόρνια!


Στους 46 βαθμούς Κελσίου ακουμπά ο υδράργυρος στη Γαλλία σήμερα, την πέμπτη ημέρα του πρωτόγνωρου κύματος καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη, προκαλώντας θύματα σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Για πρώτη φορά από την έναρξη των μετεωρολογικών καταγραφών τον 19ο αιώνα, η Météo – France κατέγραψε το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας, 45,9 βαθμούς Κελσίου στο διαμέρισμα του Γκαρ, στον γαλλικό νότο, μία από τις περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε «κατάσταση κόκκινου συναγερμού» για τον καύσωνα, τη μέγιστη βαθμίδα.

Αυτό το ρεκόρ, που καταρρίπτει εκείνο των 44,1 βαθμών Κελσίου τον Αύγουστο του 2003 στο ίδιο διαμέρισμα, καταγράφηκε το απόγευμα (16.20 τοπική ώρα), διευκρινίζει το Γαλλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, που συγκρίνει αυτήν τη θερμοκρασία με εκείνη «που αναμένουμε σε μια φυσιολογική ημέρα του Αυγούστου στην Κοιλάδα του Θανάτου», στην Καλιφόρνια.

Γαλλία: Καύσωνας φονιάς
Ο πρωτοφανής καύσωνας που πλήττει τη Γαλλία προκάλεσε τον θάνατο άλλων τριών ανθρώπων στη νότια και ανατολική πλευρά της χώρας, ανακοίνωσαν το Σάββατο (29.6.2019) οι αρχές. Με τους θανάτους αυτούς αυξάνεται στους τέσσερις ο αριθμός των θυμάτων του καύσωνα στη χώρα.

Στον νότιο νομό Βοκλίζ που έχει τεθεί σε μέγιστο συναγερμό, όπου το όριο των 40 βαθμών Κελσίου έχει ξεπεραστεί από χθες (σ.σ. Παρασκευή, 28.6.2019), έξι άνθρωποι νοσηλεύονται με υπερθερμία: ο ένας μεταξύ αυτών πέθανε και ένας άλλος «κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του», ανακοίνωσε η νομαρχία.

Η περιοχή παραμένει σε «πορτοκαλί» επιφυλακή για καύσωνα και η νομαρχία προειδοποιεί για τον «κίνδυνο καταιγίδων μέτριας έντασης ή σφοδρών συνοδευόμενων από χαλάζι κατά τόπους».
Επίσης, δύο άνθρωποι πέθαναν την Πέμπτη (27.6.2019) στην πόλη Κερνέ της ανατολικής Γαλλίας: σύμφωνα με τον δήμαρχο Μισέλ Σορντί, πρόκειται για έναν 80χρονο και έναν 30χρονο εργάτη που είχαν αισθανθεί έντονη δυσφορία πιθανόν λόγω του καύσωνα

Πηγή πληροφοριών

Σχετικές δημοσιεύσεις