Σκληρή κόντρα των πολιτικών κομμάτων για τις ευθύνες που οδήγησαν στο «ναυάγιο» του debate

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Άκαρπη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το ντιμπέιτ καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο για ημερομηνία στην οποία να συμφωνούν όλοι και έτσι ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπάρξει διεξαγωγή ντιμπέιτ. Το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις έχει δημιουργήσει νέα κόντρα μεταξύ των κομμάτων, που αλληλοκατηγορούνται για την οριστική αναβολή της «τηλεμαχίας».

Στη σημερινή συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος επανέφερε στο τραπέζι πρόταση για διεξαγωγή ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου και μάλιστα αργά το βράδυ (22:00) προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι αρχηγοί. Υπενθυμίζεται ότι η 1η Ιουλίου ήταν η ημερομηνία για την οποία αρχικά υπήρξε θετική διάθεση ωστόσο απορρίφθηκε λόγω της έκτακτης σύγκλησης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουλίου. Η νέα  πρόταση του κ. Ηλιόπουλου ωστόσο απορρίφθηκε εκ νέου από το ΚΚΕ το οποίο είχε ήδη αλλάξει δύο φορές κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η αντίδραση του ΚΚΕ λειτούργησε καταλυτικά ώστε να μην υπάρξει συμφωνία καθώς κανένας δεν έδειξε ιδιαίτερη διάθεση να πιέσει καταστάσεις για διεξαγωγή ντιμπέιτ. Ενδεικτικό της απροθυμίας όλων ήταν ότι αποχώρησαν χωρίς να ανανεώσουν το ραντεβού τους.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η Ν.Δ συμφώνησε στη διεξαγωγή ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου επανέφερε την πρόταση για ντιμπέιτ μόνο μεταξύ Τσίπρα -Μητσοτάκη εξαπολύοντας νέα επίθεση στη Ν.Δ για την απόρριψη αυτού του σεναρίου. «Ο κόσμος μπορεί πλέον να βγάλει τα συμπεράσματά του» είπε ο κ. Ηλιόπουλος. 

Επίθεση στον κ. Τσίπρα εξαπέλυσε όμως ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ Μ.Όθωνας: «Αποδείχθηκε ότι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε αναβολή ντιμπέιτ ήταν προσχηματικός. Αποδείχθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε ποτέ ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

«Η Ν.Δ προσήλθε με δύο διαφορετικές ημερομηνίες στις οποίες δεν συμφώνησαν τα άλλα κόμματα. Συμφωνήσαμε και με την επαναφορά της πρότασης  1ης Ιουλίου αλλά δεν υπήρξε συμφωνία από άλλα κόμματα. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ Κωνσταντίνος Ζούλας.

Η αντίδραση του πρωθυπουργού

«Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σαν το διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δυο. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε.

Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών», τονίζει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Παρότι τα κόμματα είχαν αρχικά συμφωνήσει για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας την 1η Ιουλίου, ο προγραμματισμός αυτός ανατράπηκε λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε τη Δευτέρα για να λυθεί το πρόβλημα, οδήγησε στην απόφαση να ακυρωθεί το ντιμπέιτ.

Αχτσιόγλου: Ο Τσίπρας είναι διατεθειμένος να πάει κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο την 1η Ιουλίου

«Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει τη διαθεσιμότητα του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση». Αυτό τονίζει, σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να φανούν συνεπείς στην αρχική δέσμευσή τους να γίνει το debate την 1η Ιουλίου.

ΝΔ: Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ

 «Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου», δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Ζούλας.

ΚΙΝΑΛ: Επιβεβαιώθηκε ότι ο Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Την ευθύνη για την ακύρωση του ντιμπέιτ στον ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στη Διακομματική Επιτροπή, Μανώλης Όθωνας.

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση, του ομόφωνα προγραμματισμένου debate, για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός.

Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», τόνισε ο κ. Όθωνας.

ΚΚΕ: Για να γίνει το ντιμπέιτ μεταθέσαμε δύο φορές την κεντρική μας συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

 «Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι’ αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Σε δεύτερη ανακοίνωση ο Περισσός αναφέρει: «Το debate θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν ο κ. Τσίπρας είχε παραμείνει στην αρχική συμφωνία των κομμάτων για την 1η Ιουλίου, την οποία ο ίδιος ακύρωσε επικαλούμενος λόγους «κόπωσης» και την οποία ο ίδιος επανέφερε ξαφνικά μετά από 3 ημέρες, παρά το γεγονός ότι η δυσκολία εξεύρεσης νέας κοινής ημερομηνίας είχε διαφανεί ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή.

Είναι γνωστό στα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής ότι το ΚΚΕ άλλαξε δύο φορές το πρόγραμμα κεντρικών συγκεντρώσεών του, για να βρεθούν οι ημερομηνίες και να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση του debate. Θεωρούμε την προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ πολύ σοβαρή υπόθεση για να εξαρτάται απ’ τα καπρίτσια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα, που όπως αποδεικνύει η πορεία των γεγονότων και η πολιτική εκμετάλλευση που γίνεται, μάλλον συνειδητά μεθόδευσε ο ίδιος αυτή την εξέλιξη» καταλήγει το σχόλιο του Κόμματος.

Τη λύπη της για το «ναυάγιο» του debate εκφράζει η Ένωση Κεντρώων

Με αιχμές κατά τριών κομμάτων η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων για τη διαφαινόμενη ματαίωση του debate των πολιτικών αρχηγών.

«Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τη λύπη της για το «ναυάγιο» του Debate των πολιτικών αρχηγών. Στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου», τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Πηγή Πληροφοριών

Σχετικές δημοσιεύσεις