Μοναχικός καβαλάρης

 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •   
 •  
 •  

Η επικοινωνία είναι η βασικότατη ανάγκη του ανθρώπου, η θεμέλια λίθος όλων των ομάδων, αφού στην επικοινωνία εδράζονται οι υγιείς δομές της οικογένειας, της ερωτικής σχέσης, της εργασίας και τελικά της κοινωνίας όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των ζώων.

“Όπως στους ανθρώπους έτσι και στα ζώα, αν ένα από τα μέλη της δεν επικοινωνεί με τα υπόλοιπα, αν δεν κατανοεί δηλαδή τις δομές της ομάδας αλλά και τους ρόλους που αυτή του αναθέτει, τότε γίνεται ανεπιθύμητο και αναγκάζεται να ηφίσταται τις ποινές της ομάδας και τελικά περιθωριοποιείται, καταλήγοντας σε απομόνωση ή και σε εξόντωση” επισημαίνει ο Δημοσθένης Παναγιώτου Κλινικός Ψυχολόγος με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική Οικογένειας και στην εφαρμογή της Νευροτεχνολογίας στη διαχείρηση και θεραπεία ψυχογενών διαταραχών.

Η κοινωνική και οικονομική κρίση γύρω μας προκαλεί διάφορες αντιδράσεις μεταξύ των οποίων η μοναχικότητα, η συνειδητή (σε πρώτη φάση) απόσυρση από την πρότερη  κοινωνική ζωή, μια επιλογή που ανάλογα με την ένταση, διάρκεια, περιοδικότητα και την πιθανή συνύπαρξη με άλλη συμπτωματολογία μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου.

Ερ: Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να διαχειριστούμε τη μοναχικότητά μας πριν μας γίνει απαραίτητη η βοήθεια του ειδικού;

Θα σας αναφέρω 9 αλήθειες αλλά και κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά όπως τις έχω αξιολογήσει.

 1. Κατανοούμε ότι νοιώθουμε μόνοι, δεν είμαστε πραγματικά μόνοι.Επιλέξαμε να αποτραβηχτούμε από την κοινωνική ζωή και να είμαστε μόνοι, δεν είμαστε στην πραγματικότητα μόνοι. Οι άνθρωποι που είναι γύρω μας μπορεί ν’ αναζητούν κι αυτοί το ίδιο μ’ εμάς: έναν άλλο άνθρωπο.
 2. Η μοναχικότητά μας μάς φαίνεται σημαντική γιατί προκαλεί πόνο. Αλλά υπάρχει μια αλήθεια που αγνοούμε: ο εγκέφαλός μας είναι φτιαγμένος για να δίνει σημασία σε οτιδήποτε επώδυνο κι επικίνδυνο. Γι’ αυτό και η μοναξιά δείχνει τόσο σημαντική, επειδή ο εγκέφαλος προσπαθεί να αντιληφθεί τί ακριβώς συμβαίνει. Φτιάχνει τότε θεωρίες για τη φύση του προβλήματος, όπως «μήπως ο κόσμος είναι κακός; Γιατί νοιώθω έτσι; μήπως δε με αγαπάει κανείς; Μήπως γιατί δεν αξίζω;»θεωρίες που μας μπερδεύουν και γιγαντώνουν μια κατάσταση που δεν έχει τόσο μεγάλη αξία από μόνη της. Δεχτείτε το γεγονός της ύπαρξης του συναισθήματος και συνεχίστε τη ζωή σας στο αύριο.
 3. Δείτε τη μοναξιά σαν κίνητρο για την αναζήτηση συντροφιάς και την καλλιέργεια νέων σχέσεων, αφού η δυσφορία που δημιουργεί είναι ικανή να σας σπρώξει στην αναζήτηση τρόπων αποσυμπίεσης του δυσάρεστου συναισθήματος.
 4. Κρατήστε ημερολόγιο για όσα νοιώθετε, για τις σκέψεις αυτομομφής που περνούν από το μυαλό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σημειώστε την ώρα που καταχωρείτε τη σκέψη και σε χρόνο που η διάθεσή σας είναι θετικότερη, διαβάστε τί έχετε γράψει. Θα εκπλαγείτε με το πόσο διαφωνείτε με τις ίδιες σας τις σκέψεις! Θα αρχίσετε να αναθεωρείτε πολλά, πολύ γρήγορα…
 5. Διαφωνήστε με τον εαυτό σας όταν σας λέει να μείνετε μόνοι στο σπίτι. Είναι βολικό να πιστέψετε ότι είστε κουρασμένοι ή πως βαριέστε να βγείτε από το σπίτι, αλλά είναι το πρώτο σύμπτωμα της μοναχικότητας. Όταν το δείτε να παρουσιάζεται στη ζωή σας πρέπει να αντιδράσετε, όσο δύσκολο κι αν σας φανεί. Η κοινωνική αλληλεπίδραση θα σας βοηθήσει να αλλάξετε γνώμη για τη χρησιμότητα της μοναξιάς.
 6. Γνωρίστε την εθελοντική προσφορά έργου χωρίς να περιμένετε αναγνώριση. Ο Μενέλαος Λουντέμης έχει πει πολύ σοφά «Ήμουν λυπημένος πουδεν είχα παπούτσια μέχρι που είδα κάποιον που δεν είχε πόδια». Ακούγεται ίσως άδικο αλλά ο πόνος και τα προβλήματα γύρω μας περισσεύουν, οπότε μια άμεση επαφή με τα προβλήματα άλλων αφενός θα αναδείξει την πραγματική φύση των δικών μας, αφετέρου θα τονώσει την αίσθηση αλτρουισμού και κοινωνικής προσφοράς, τα συνοδευτικά συναισθήματα των οποίων είναι πολύ, μα πολύ ευχάριστα. Εγωιστικό; Ίσως αλλά και με πολύ θετική επίδραση στη ψυχολογία μας.
 7. Βρείτε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Το «κόλλημά» σας με τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να «βγει» σε καλό! Ψάξτε και βρείτε άτομα ή ομάδες ατόμων που έχετε κοινούς προβληματισμούς ή ενδιαφέροντα κι ενταχτείτε στις δυνάμεις τους! Κάντε το βήμα προς τη συντροφικότητα αποφεύγοντας όμως τις θρησκευτικές ή κομματικές ομάδες που προσμένουν περισσότερο να πάρουν παρά να δώσουν.
 8. Προσέξτε την εμφάνισή σας. Το συναισθηματικό φαγητό παραμονεύει να γεμίσει την κοιλιά σας και να σας χαλάσει την εικόνα. Τα ρούχα σας θα αρχίσουν να μη σας κάνουν κι ενός κακού μύρια έπονται, ενώ τα υποτιμητικά σχόλια των κακοθελητών που παραμονεύουν θα σας ενοχλήσουν και δε θα σας αρέσει, με αποτέλεσμα οι πληγές του εγωισμού σας να μεγαλώνουν και να επιζητάτε ως λύση, όλο και περισσότερο τη μοναξιά σας. Η κάθε σας εμφάνιση πρέπει να είναι ένας πειραματισμός για νέες κοινωνικές δεξιότητες, αφού αναζητώντας νέες παρέες θα συγκεντρώνετε και περισσότερο ενδιαφέρον όταν οι άλλοι θα αντιληφθούν ότι ενδιαφέρεστε γι’ αυτούς. Κράτα με να σε κρατώ λέει η παροιμία, έτσι;
 9. Μη σας φοβίσει μια αποτυχία στη συναναστροφή σας. Δεν υπάρχει μόνο μια ευκαιρία στη ζωή σας για να βγείτε από το αδιέξοδο της μοναξιάς κι αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Στη ζωή μας γνωρίσαμε εκατοντάδες ανθρώπους και θα γνωρίσουμε περισσότερους ίσως αλλά θυμόμαστε μόνο κάποιους, αυτούς που άγγιξαν κάποια χορδή μας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα, αν αποτύχατε θα προσπαθήσετε ξανά μέχρι να βρείτε αυτόν/αυτήν/αυτούς που θα έχουν κάτι να σας ακούσουν και να τους ακούσετε.

Η αναγκαστική σιωπή και πνιγμός των συναισθημάτων μας είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα που μας ρίχνει ο εαυτός μας και οι καιροί.

Δώστε φωνή στο συναίσθημά σας και δείτε πως κι άλλοι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ανάγκες. Περισσότεροι μαζί είναι καλύτερα, να το θυμάστε!

*H Άννα Μαρία Παπίρη είναι Beauty & Wellness Editor και συγγραφέας των βιβλίων «Η επανάσταση της Νεότητας» και «Η Δίαιτα αλλιώς».

Πηγή Πληροφοριών


 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •   
 •  
 •  

Σχετικές δημοσιεύσεις