Ο Κυριάκος στην Αστόρια πήγε καλά
Η ψήφος των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψήφων

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Πλήθος κόσμου βρέθηκε, την Τετάρτη το βράδυ, στην Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, για να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μαζί του, μεταξύ άλλων, παρεβρέθηκαν η σύζυγός του Μαρέβα Μητσοτάκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, όπως επίσης και ο Υπουργός Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης.

Εισηγητής της βραδιάς ήταν ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Αγίου Δημητρίου, Νίκος Ανδριώτης, μιλόντας για την μεγάλη σημασία του ελληνικού σχολείου για τους απόδημους Έλληνες και για την σκληρή μάχη που λαμβάνει χώρα καθημερινά για την συνέχιση του ελληνισμού στην Αμερική.

Τον κ. Ανδριώτη διαδέχθηκε για να πει δυο λόγια και ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος. “Σας υποδεχόμαστε στην Αστόρια, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού” είπε ο Αρχιεπίσκοπος στον προθυπουργό, τονίζοντας πως ο αγώνας για να παραμείνουν ζωντανα τα ήθη, έθιμα, η ελληνική γλώσσα και οι ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες, είναι συνεχής και τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Με την σειρά του ο Υπουργός Απόδημου Ελληνισμού και εκδότης της μόνης ημερήσιας ελληνόφωνης εφημερίδας του απόδημου ελληνισμού “Εθνικός Κύρηκας,” κ. Διαματάρης ευχαρίστησε την κοινότητα, τον πρωθυπουργό αλλά και όλους τους πολίτες που τον στήριξαν και τον θεωρούν “δικό (τους) σας παιδί,” καθώς η εφημερίδα του θεωρείται πως συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση και συνέχιση του ελληνισμού.

Η τεράστια ανιδιοτελή προσφορά του ελληνισμού της διασποράς ήταν το κεντρικό θέμα γύρω από το οποίο περιστρεφόταν η ομιλία του προθυπουργού την βραδιά της Τετάρτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα φοιτητικά του χρόνια στην Αμερική, ευχαρίστησε τους πολίτες για την σημασία που δίνουν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για την Ελλάδα και τους Έλληνες τονίζοντας πως “ δεν (εχω) αυταπάτες πως η Ελλάδα άλλαξε μέσασε δύο μήνες. ‘Αλλαξε όμως η ψυχολογία του κόσμου. Ο κόσμος ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση…. Οι μέρες τις κρίσης έχουν περάσει. Η Ελλάδα απέκτησε ξανά την αξιοπρέπειά της.”

Για τον ‘Αγιο Δημήτριο τόνισε πως “αποτελεί και θα αποτελεί την πηγή της ελληνικής γλώσσας στην Αμερική για τους ομογενείς…. Η Ελλάδα χρειάζεται την καθαρή ματιά της ομογένειας” ευχαριστώντας όλους όσους συνδράμμουν και αγωνίζονται για να παραμείνει η Ελλάδα και τα ελληνικά ιδανικά ζωντανά στην Νέα Υόρκη.

“Πολλές κουβέντες έχουν γίνει στο παρελθόν για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της μητέρας πατρίδας και της ομογένειας…..” είπε ο πρωθυπουργός υποσχόμενος πως αυτό θα γίνει καθώς η κυβέρνηση θέλει να απλοποιήσει την γραφειοκρατία στα Προξενεία με τεχνολογικά μέσα, σε συνεργασία της κυβέρνησης με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ψυφιακής Πολιτικής.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ως θέμα κομβικής σημασίας την δυνατότητα ψήφου των απόδημων ελλήνων. “Θα νομοθετήσουμε την επιστολική ψήφο ώστε να μπορεί ο κάθε ενας ο οποίος έιναι εγγεγραμμένος σε εκλογικούς καταλόγους στη μητερα πατρίδα να ψηφίζει εξ’ απόστασης.” Για να γίνει αυτό πράξη χρειάζεται συγκεκριμενος νόμος που να λαμβάνει πλειοψηφία 2/3 με βάση το Σύνταγμα.

Αποτελείται για μία διευκόλυνση, δηλαδή, για τους κατοίκους του εξωτερικού χωρίς αυτό να σημαινει πως αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι και ούτε αλλάζουν οι διαδικασίες χωρήγησης ελληνικής ιθαγένειας. “Η ψήφος τους (των κατοίκων του εξωτερικού) θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψήφων που θα πέφτουν στις κάλπες στην Ελλάδα….. Θα αυξήσουμε τον αριθμό των βουλευτών επικρατείας από τους 12 στους 15 και υποχρεωτικά, κάποιοι βουλευτές επικρατείας θα είναι εκπρόσωποι της ομογένειας για έχει και η ομογένεια μία εξασφαλισμένη φωνή εντός του ελληνικού κοινοβουλείου.”

Τελειώνοντας ο προθυπουργός μίλησε για τις προκλήσεις που ακόμη έχει μπροστά της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την επίτευξη των στόχων της, οι συζητήσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και την πρωτοβουλία που κλήθηκε να παρουσιάσει η Ελλάδα για την προστασία της πολιτισμικής της κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της ειδικής διάσκεψης των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών που έλαβε χώρα την Δευτέρα.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις