Μας δουλεύουν μπροστά στα μάτια μας..Κοστίζει το λάθος του Ερντογάν στη Συρία: «Σκεφτήκαμε αντίποινα» λένε οι ΗΠΑ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ισχυρή έκρηξη, η οποία παρ’ ολίγον να στοιχίσει τη ζωή σε αμερικανούς στρατιώτες και να δώσει νέες διαστάσεις στο πολεμικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη βορειοανατολική Συρία, σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από την έκρηξη δεν υπάρχουν τραυματισμοί Αμερικανών, ωστόσο η «γκάφα» των Τούρκων δεν πέρασε απαρατήρητη από την αμερικανική πλευρά, η οποία προς στιγμήν σκέφτηκε να απαντήσει στα πυρά.Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ήταν τόσο ισχυρές οι βολές του τουρκικού πυροβολικού που οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων σκέφτηκαν προς στιγμή να ανταποδώσουν τα πυρά ως μία στάση αυτοάμυνας. Σιγά, ρε παίκτη, μας έπεισες.

Να απαντήσετε σε ποιους, στα συνεταιράκια σας, που τους πουλήσατε όπλα και τους βάλατε να σκοτώνουν αθώους; 
Στο μεταξύ, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούν στη συγκεκριμένη περιοχή της βόρειας Συρίας έχουν μετακινηθεί από τη θέση τους, μετά την επίθεση από το τουρκικό πυροβολικό, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Ο ίδιος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε πως δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια της έκρηξης. Πρόσθεσε, δε, πως οι αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν στο φυλάκιο τη στιγμή της έκρηξης.

Ενήμερη η Αγκυρα για τις αμερικανικές θέσεις

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, είπε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως η Τουρκία έχει ενημερωθεί για τις αμερικανικές θέσεις στη Συρία.

«Ο τουρκικός στρατός είναι πλήρως ενήμερος… των σημείων που βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις» επισήμανε.

«Όλοι είναι πλήρως ενήμεροι ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός. Διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας» σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Smoke rises over the Syrian town of Ras al-Ain, as seen from the Turkish border town of Ceylanpinar, Sanliurfa province, Turkey, October 11, 2019. REUTERS/Kemal Aslan

Smoke rises over the Syrian town of Ras al-Ain, as seen from the Turkish border town of Ceylanpinar, Sanliurfa province, Turkey, October 11, 2019. REUTERS/Kemal Aslan

Διαψεύδει το τουρκικό υπουργείο Αμυνας

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σε δήλωση του, δικαιολογήθηκε για τις βολές του τουρκικού πυροβολικού εναντίον των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων. Διαβεβαίωσε πως το φυλάκιο του αμερικανικού στρατού δεν στοχοθετήθηκε και πως ελήφθησαν όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι καμία αμερικανική βάση δεν θα πληγεί, κατά την ανταπόδοση των πυρών που προέρχονταν από περιοχή πλησίον του αμερικανικού στρατιωτικού φυλακίου στη Συρία.

Μας δουλεύουν 

Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, είπε δήθεν στον τούρκο ομόλογό του πως πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία πριν γίνει «ανεπανόρθωτη» και υπογράμμισε πως η εισβολή της Τουρκίας υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.«Ενώ ο υπουργός επανέλαβε ότι εκτιμάμε τη διμερή στρατηγική σχέση μας, αυτή η εισβολή υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία», αναφέρεται σε δήλωση του Πενταγώνου σχετικά με τη συνομιλία του Έσπερ με τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και προστίθεται ότι ο αμερικανός υπουργός τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να βλάψουν αμερικανικό προσωπικό στη Συρία.

«Στο πλαίσιο του τηλεφωνήματος, ο υπουργός Έσπερ ενθάρρυνε έντονα την Τουρκία να διακόψει τις δράσεις στη βορειοανατολική Συρία για να αυξήσει την πιθανότητα οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι εταίροι μας να μπορέσουν να βρουν κοινό δρόμο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης πριν αυτή γίνει ανεπανόρθωτη» δήλωσε ο Έσπερ.

Σχετικές δημοσιεύσεις