Στουρνάρας > Ο Ηρακλής δεν μπορεί να νικήσει τη Λερναία Υδρα των 80 δις Κόκκινων Δανείων

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας χαρακτήρισε ως θετικό αλλά ανεπαρκές Hercules το οποίο ενέκρινε η Κομισιόν αλλά αυτό δεν λέει τίποτε μια τόσο η Κομισιόν όσο και οι θεσμοί στο σύνολό τους μετά από 3 Μνημόνια δεν αντιμετώπισαν το πυρηνικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων για τα οποία γράφουμε και ξαναγράφουμε 10 χρόνια τώρα..

Η Λερναία Υδρα των κόκκινων δανείων σύμφωνα με τη φετινή έκθεση ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum – WEF) αυξήθηκε σε ποσοστό 45,6% επί του συνόλου των δανείων, σύμφωνα με την έκθεση, από 36,3% που αναφέρεται στην αντίστοιχη έκθεση του 2018!

Τα κόκκινα δάνεια σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ξεπερνάνε τα 100 δις ευρώ.Απλά προς τα έξω το ποσό για επικοινωνιακούς λόγους “κουρεύεται” με διάφορες ακροβασίες στα 75 με 80 δις ευρώ.

Συγκλονιστικό νούμερο κι αυτό, ικανό να προκαλέσει δύο ακόμη Μνημόνια και βλέπουμε!

Σε ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά ο Γιάννης Στουρνάρας είπε για το σχέδιο Hercules:

«Το σχήμα αυτό, που πρέπει να εξειδικευθεί μέσω του εφαρμοστικού νόμου, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος.

Δεδομένου όμως του μεγέθους αυτού του προβλήματος, το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθεί και από άλλα, περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, και παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα ο υφυπουργός για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός είχε πει πως αυτή τη στιγμή το σχέδιο της Ελληνικής κυβέρνησης είναι το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι λαμβάνοντας αποστάσεις από το σχέδιο της ΤτΕ. Πρόσθεσε δε πως κυβερνητικός στόχος είναι η μείωση  των προβληματικών δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, προαναγγέλλoντας και δεύτερη φάση του σχεδίου, το Ηρακλής ΙΙ.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις