Novartis: Ποια κόμματα θα στηρίξουν Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο- Απομονωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Στο «σκαμνί» της προανακριτικής αναμένεται να στείλει τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η ευρύτερη πλειοψηφία της Βουλής προκειμένου να ερευνηθεί για την «Ρασπουτινική σκευωρία της Novartis» αλλά και για μεθοδευμένες παρεμβάσεις σε άλλες κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις.

Η συζήτηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας που ζητά την έρευνατου τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για την τέλεση τεσσάρων αδικημάτων (ηθική αυτουργία στα αδικήματα κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος και ψευδορκίας και πρόκληση – προσφορά για την τέλεση εγκλήματος) θα ξεκινήσει σήμερα στις 17:00 στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες στο τέλος της διαδικασίας θα υπάρξει παρέμβαση και από τον κ. Παπαγγελόπουλο ο οποίος θα επιχειρήσει να αντικρούσει τα στοιχεία και τις καταγγελίες.

Αναφορικά με την κρίσιμη ψηφοφορία από τις έως τώρα τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία καθώς θα στηριχθεί και από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, και της Ελληνικής Λύσης.

Το ΚΚΕ πιθανότατα θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία ενώ προς το «παρών» προσανατολίζεται το ΜεΡΑ25 επισημαίνοντας ότι η Βουλή πρέπει να είναι νομοθετικό και όχι δικαστικό όργανο.

Πηγές από το κόμμα υποστηρίζουν ότι ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης θα προτείνει την δημιουργία Σώματος Δίωξης Πολιτικών και Μεγαλοεπιχειρηματιών στα πρότυπα του FBI ώστε υποθέσεις υπουργών να μην διαβιβάζονται στο κοινοβούλιο.

Απομονωμένος θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσει την πρόταση. Στελέχη της Κουμουνδούρου διευκρινίζουν ότι ποτέ δεν ανέφεραν πως θα ψήφιζαν παρόμοια πρόταση αλλά ότι προκάλεσαν την ΝΔ να προχωρήσει σε «έρευνα παρωδία για να διαπιστωθεί ποια είναι η δήθεν σκευωρία και ποιο το πραγματικό σκάνδαλο».

Από την άλλη πλευρά ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι η ΝΔ είχε υπερψηφίσει όλες τις σχετικές προτάσεις που είχε φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Πάντως, και στην σημερινή διαδικασία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδείξει το θεσμικό χάσμα που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας την συζήτηση και τις τελικές αποφάσεις αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Βουλής στην οποία άλλωστε ανήκει αποκλειστικά η πρωτοβουλία για την προκαταρκτική έρευνα των χειρισμών του «Ρασπούτιν».

Για τον λόγο αυτό, ως συμβολική κίνηση τα υπουργικά έδρανα θα είναι άδεια κατά την συζήτηση και οι υπουργοί θα παρακολουθούν την διαδικασία από τις θέσεις βουλευτών.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης κατά την συζήτηση της αντίστοιχης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα 10 πολιτικά πρόσωπα, τις δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου για δήθεν «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» ή την «ανάγκη αυτοκάθαρσης του πολιτικού συστήματος» και τις τοποθετήσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα που «μοίραζε» φυλακές στους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Θα κινηθούμε με θεσμική ευπρέπεια. Δεν θα κάνουμε αυτά για τα οποία κατηγορούμε τους άλλους» εξηγούν για να προσθέσουν «εμείς θα πάμε μέχρι τέλους θεσμικά. Δεν κάνουμε πίσω. Θα προχωρήσουμε με στοιχεία και όχι με ρεβανσισμούς, κυνήγι μαγισσών και δηλώσεις στις νεραντζιές του Μ. Μαξίμου».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για σύσταση προανακριτικής που έχει καταθέσει η ΚΟ της ΝΔ στηρίζεται κυρίως στις καταθέσεις της πρώην εισαγγελέως εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή που περιγράφουν με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης του μηχανισμού Ρασπούτιν.

Να σημειωθεί τέλος ότι εισηγητής από την πλευρά της ΝΔ για την σημερινή συζήτηση είναι ο κ. Θανάσης Πλεύρης ενώ από το Κίνημα Αλλαγής θα είναι ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Επίσης, από την πλειοψηφία θα τοποθετηθούν οι βουλευτές Ζωή Ράπτη, Γιάννης Μπούγας, Σταύρος Κελέτσης, Γιώργος Κότσιρας και Νίκος Υψηλάντης ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο κ. Σπήλιος Λιβανός.

Novartis: Ποια κόμματα θα στηρίξουν Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο- Απομονωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ | Lykavitos.gr https://www.lykavitos.gr/skeyoria-novartis-pos-tha-kinithei-i-kyvernisi/

Σχετικές δημοσιεύσεις